zaterdag 4 mei 2013

Uitspraak Kansas vs. Arkansas

Kansa Indianen
Kansas and Arkansas zien er op het eerste gezicht letterkundig hetzelfde uit, maar de uitspraak is toch anders. Hoe komt dit eigenlijk?

De staat naam Arkansas is komt van de naam die de Quapaw, een Siouan stam, gaven aan de rivier en vallei van hun territorium: de Akakaze. Dit gebied werd in de vroeg-koloniale periode bezet door de Fransen die de stam en het dorp waarin zij woonden Arcansa noemden, en de leden van de stam "Arcansas"; het Franse meervoud van Arcansa.

Arkansas Rivier
De Fransen gebruikten ook de naam in het meervoud om de Arkansas Rivier aan te duiden: la rivière des Arcansas, oftewel: de rivier van de Arcansa's.

In de vroeg 19e eeuw werd het gebied 'ontfranst'. De Franse uitspraak bleef overeind maar werd al snel het verengelste "Arkansaw." De Arkansaw spelling werd zelfs gebruikt in de akte die het gebied erkende.

De uitspraak van Arkansas werd pas officieel in de wet vastgelegd in 1881 na een dispuut tussen twee senatoren van Arkansas. De een wilde de naam als Ar-KAN-sas uitspreken, de ander als AR-ken-SAW. De laatste heeft uiteindelijk gewonnen.

De staat Kansas omvatte ooit het territorium van de Kansa indianen (ook wel Kaws of Kanza genoemd), oftewel het gebied van de "Kansas". In het Franks werd ook deze laatste "s" wordt niet uitgesproken, maar wel geschreven. Hier is de Franse uitspraak niet overgenomen, en daarom worden deze twee staten die er letterkundig hetzelfde uitzien op een andere manier uitgesproken. Maar eigenlijk zou Kansas dus uitgesproken moeten worden als 'Kansa'.

Arkansa betekent overigens "mensen van de zuidelijke wind". Kansa betekent "mensen van de wind".

Hier nog even voor de duidelijkheid:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates