maandag 7 oktober 2013

Cupcake vs. Muffin


Muffins met blauwe bessen
Afgelopen zondag heb ik muffins gebakken, en zo bakkende, dacht ik aan een vraag die al vaak gesteld is: wat is eigenlijk het verschil tussen een muffin en een cupcake?

Het is voor mij vrij duidelijk maar toch ben ik op Google gaan zoeken om te kijken of ik het bij het rechte eind had. Gelukkig kwam mijn beeld enigszins overeen met wat ik daar vond.

Een cupcake wordt gemaakt van een deeg via de ‘creaming’ methode. Meestal wordt boter gebruikt. Dat wil zeggen dat de boter en suiker op hoge snelheid worden gemengd tot de massa egaal en romig wordt. Dan worden de eieren, soms een voor een, en de vanille toegevoegd. Daarna worden de droge en natte ingrediënten (bijvoorbeeld melk) om en om in delen toegevoegd. Soms gebeurt dit ook door met een lepel te roeren zodat de luchtbellen niet kapot gaan. Dit creëert een luchtige deeg die ontstaat door de samenwerking van het kloppen van de boter en de eieren en door het rijsmiddel.

Paas cupcakes
Cupcakes krijgen meestal een ‘frosting’ (glazuur van bijvoorbeeld poedersuiker, vanille en boter, of van poedersuiker, boter, vanille en roomkaas, of van poedersuiker, vanille en melk, of chocolade glazuur gemaakt van hete room waarin chocolade wordt gesmolten) en worden vaak mooi versierd. De structuur is fijn en uniform.

Valentijn cupcakes

Kerst cupcakes
Muffins zijn een vorm van ‘quick bread’ (zie hieronder) en compacter van structuur. Ze kunnen zowel zoet als hartig zijn, en vaak zit er fruit in zoals bananen, appels, pompoen, bessen en/of noten. Over het algemeen zijn muffins minder zoet, gebruiken meer bloem, word olie gebruikt in plaats van boter en ze hebben geen ‘frosting’, al verandert dit de laatste jaren. Een dunne glazuur van poedersuiker, vanille en melk of room is wel normaal. De structuur van de muffins is ook minder egaal.

Een cupcake eet je als een lekkernij, een muffin wordt gezien als een onderdeel van het ontbijt.

En wat is een ‘quick bread’? Tegen het einde van de 18e eeuw begonnen mensen in de VS ‘quick breads’ te bakken. Door de Burgeroorlog (1861-1865) en de noodzaak om op een snelle manier voor de soldaten brood te bakken, werd de bak methode steeds populairder. Ook de pioniers, voor wie het soms moeilijk was gist levend te houden, maakten vaak biscuits en andere ‘quick breads’ met gebruik van bakpoeder en ‘baking soda’, wat lang houdbaar is.

'Cornbread' (maisbrood)
Er zijn verschillende vormen van ‘quick breads’, waaronder muffins, biscuits, scones, corn bread, soda bread, en wat in de VS als een ‘brood’ wordt genoemd maar in Nederland een cake, zoals banaan brood, pompoen brood, enz.

Een ‘quick bread’ gebruikt geen gist, maar bijvoorbeeld bakpoeder als rijsmiddel. Omdat er geen gist wordt gebruikt, is er geen tijd nodig om het deeg te laten rijzen, vandaar de naam ‘snelle brood’. Met gist rijst het deeg tijdens het ‘proeven’ vooraf aan het bakken, waarvoor soms uren nodig is. Iets met gist is al gerezen voordat het gebakken wordt. De rijsmiddel van een ‘quick bread’ zet in de oven uit waardoor het rijsproces in de oven gebeurt. Bij een ‘quick bread’ is het belangrijk dat men het deeg niet te lang mengt, anders wordt het taai.

'Buttermilk biscuits' (karnemelk broodjes)
Er zijn drie methoden voor het bakken van ‘quick breads’. Meestal worden de droge ingrediënten en de natte ingrediënten apart gemengd en op het laatst aan elkaar toegevoegd. Je mixt die door elkaar alleen tot de bloem is opgenomen maar niet langer zodat het niet te taai wordt. Dit is bekend als de ‘stirring’ method. Vaak wordt olie gebruikt in plaats van boter en je gebruikt de mixer niet maar een lepel om natte en droge ingrediënten te combineren.

Een tweede methode, de ‘shortening’ methode, wordt vooral toegepast bij het bakken van biscuits en scones. Met twee vorken of een keukenmachine meng je koude, vaste vet zoals boter of reuzel met bloem en de andere droge ingrediënten. Hierna wordt een beetje melk of water aan toegevoegd en je moet zo snel mogelijk met zo mijn mogelijk handelen het deeg bij elkaar brengen.

'Cranberry bread'
Als derde methode kan ook de ‘creaming’ methode worden gebruikt, die ook voor cupcakes en cakes wordt gebruikt. Belangrijk is dat het deeg zo snel mogelijk wordt gemengd.

Met hulp van de volgende bronnen:
http://www.wisegeek.org/what-is-quick-bread.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Quick_bread
http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/59229-cupcakes-en-muffins-het-verschil.html
http://www.cakespy.com/blog-old/2008/6/1/cupcakes-vs-muffins-an-epic-battle-and-some-big-questions.html
http://eugeniekitchen.com/cupcakes-vs-muffins/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates