dinsdag 12 maart 2013

Hartige St. Patrick’s Day: Irish Stew en Soda Bread

St. Patrick’s Day wordt jaarlijks gevierd op 17 maart in Ierland en vele andere landen met mensen van Ierse afkomst. Op deze dag wordt Sint Patrick herdacht. Hij heeft o.a. de drie blaadjes van de ‘shamrock’ (klaver) gebruikt om de Drie-eenheid van God uit te leggen in het toen nog heidens Ierland.

Klaver
In de VS wordt op deze dag de Ierse afkomst van vele Amerikanen gevierd, waarin de eigen Ierse identiteit tot uiting komt.

Het is een traditie om ‘Irish Stew’ op St. Patrick’s Day te serveren maar het gerecht is zeer voedzaam en ook heel lekker tijdens de koude maanden van het jaar. ‘Soda bread’ is een brood dat zonder toevoeging van gist wordt gebakken.

Irish Stew:
Ingrediënten:
2 EL olie (bv. zonnebloemolie)
500g lam, in stukken zoals voor hachee (of rundvlees, als je lam niet kunt vinden; het moet sudder vlees zijn)
1 kg aardappelen, geschild en in 4 stukken
2 grote uien, elk in 8 stukken gesneden
2 prei, in grove stukken gesneden
2 winter wortels, in grote stukken gesneden
750 ml runderbouillon (je kunt ook deels Guinness Stout, deels bouillon gebruiken)
3 grote bladeren witte kool in grove repen gesneden (optie)
zout en peper

Bereiding:
In een grote pan, verhit de olie en bak de stukken vlees rondom bruin. Voeg de groenten toen behalve de kool. Giet de runderbouillon eroverheen en zet op een kleine vuur met een deksel erop. Het gerecht moet zachtjes pruttelen; stoven, niet koken. Het gerecht moet net onder vocht staan. Je kunt eventueel wat water toevoegen tijdens de kooktijd. Kook ca. 1 ½ uur, voeg de witte kool, zout en peper toe en kook nog eens een uur. Kijk of het vlees goed gaar is. Zo ja, kijk of er te veel vocht is. Als dit zo is, zet het vuur wat hoger en kook het gerecht ca. 10 minuten zonder deksel. Als het vlees nog niet goed gaar is, stoof het gerecht nog wat langer.

Soda Bread: recept voor één brood
Ingrediënten:
375 gr. bloem (kan ook volkoren bloem of deels wit, deels volkoren bloem gebruiken)
1 EL bakpoeder
65 gr. suiker
1 tl. zout
1 tl. ‘baking soda’ (dit is verkrijgbaar bij sommige toko’s en kan ook besteld worden bij US Foodz)
1 ei, geklopt
475 ml. karnemelk
50 gr. boter, gesmolten

Bereiding:
Warm de oven voor op 165°C. Vet een brood of cake vorm in. Meng de bloem, bakpoeder, suiker, zout en ‘baking soda’.  Meng de ei met de karnemelk en voeg dit in één keer toe aan de droge ingrediënten. Meng alleen tot de droge ingrediënten zijn opgenomen in het deeg, voeg dan de boter toe en meng heel kort.
Git in de bakvorm en bak 65-70 minuten of tot een saté stokje droog komt uit het deeg. Na 10 minuten zet het brood op een rek om af te koelen. Dit brood is het lekkerst als het de dag van tevoren is gemaakt maar in ieder geval een paar uur van tevoren.Irish Stew met Soda Bread

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates