vrijdag 15 maart 2013

Big Bird is Geel en Pino is BlauwPino maakt al sinds het begin van 1976 deel uit van de Nederlandse Sesamstraat cast. Hij begon als een grote, stuntelige, vreemde vogel met een Belgs accent; de eerste afleveringen waren Nederlandse/Belgische producties. Langzaam maar zeker ontwikkelde hij zich van een leeftijdloze vogel, die iets langzamer is dan de anderen, tot de kinderlijke Pino van ongeveer 4 jarige leeftijd.

In de Amerikaanse versie van Sesamstraat speelt Big Bird de rol van Pino. Pino is wel gebaseerd op die Big Bird, maar er zijn wel enkele verschillen, Pino is blauw en Big Bird is geel, dit kleurverschil moest van de Amerikaanse Sesamstraat bazen. De Nederlandse Sesamstraat mocht niet te veel op de Amerikaanse Sesamstraat lijken.

Tommy, Ieniemienie en Purk zijn Nederlandse bewoners van Sesamstraat, in de Amerikaanse versie komen ze niet voor.  De filmpjes die je tussendoor kunt zien in Sesamstraat zijn vaak wel Amerikaans, Bert en Ernie bijvoorbeeld en Koekiemonster komen in beide programma’s voor, met Nederlandse stemmen welliswaar.

Big Bird komt soms wel voor in vertaalde Sesamstraat boekjes. Hij wordt dan vaak Neef Jan genoemd. Ook op bijvoorbeeld een video met Bert en Ernie kan hij plots voorkomen, en heet dan Neef Jan of Grote Vogel. Overigens zijn er ook veel Sesamstraat-boeken verschenen waarin Big Bird gewoon Pino heet.

Big Bird kwam tijdens de Amerikaanse verkiezing campagne van 2012 nog flink in het nieuws omdat de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney het op de publieke omroep PBS had gemunt. Hij vond dat deze reclameloze zender, die mede door de belastingbetalers betaald werd, maar moest verdwijnen en daarmee ook Sesamstraat. Big Bird werd prompt ingezet aan de kant van Obama. "Gelukkig, eindelijk iemand die Big Bird durft aan te pakken. Het zal eens tijd worden. Ik wist helemaal niet dat hij achter de overheidstekorten zat," aldus Obama.

In Nederland werd Pino ook ooit ingezet voor een politiek doel. Op 5 september 2005 was Pino aanwezig op Het Plein in Den Haag bij een demonstratie tegen het mediabeleid van de toenmalige Nederlandse regering, Balkenende II. Tijdens de demonstratie overhandigde Pino 93.000 handtekeningen aan een Tweede-Kamercommissie die dezelfde middag een hoorzitting hield over de toekomst van de Publieke Omroep in het algemeen en de NPS in het bijzonder.

bron

1 opmerking:

Blogger templates