woensdag 21 november 2012

Brownies: een Amerikaanse favorietBrownies zijn een favoriet van de Amerikanen en worden ook hier in Nederland steeds populairder. Brownies worden gemaakt met verschillende structuren. Er zijn brownies met de structuur van cake. Er zijn brownies met een ‘fudgy’ structuur, d.w.z. een romige, compacte structuur die smelt in je mond. En er zijn brownies met een structuur wat er tussenin zit.

Er zijn vast net zo veel verhalen over het ontstaan van brownies als dat er recepten zijn – heel veel, dus. Het zou best kunnen dat iemand gewoon vergeten was rijsmiddel aan een cake toe te voegen en voilá, de brownie was geboren. Of dat iemand besloot koekjesdeeg in een vorm te verdelen i.p.v. koekjes van te maken. Hoe het ook zij, brownies zijn een echte Amerikaanse uitvinding van ergens begin 20e eeuw.

Het volgende recept is voor fudgy brownies. Snijd ze in kleine stukken omdat ze nogal machtig zijn. Amerikanen eten die graag zo uit de hand of als toetje met ijs, karamel of chocolade saus en slagroom.

Ingrediënten:
200 gr. boter
200 gr. suiker
2 eieren
1 zakje vanille suiker
30 gr. cacao poeder
60 gr. bloem
snufje zout
½ tl. bakpoeder
120 gr. walnoten of pinda’s, gehakt (optie)

Bereiding:
Warm de oven voor op 170°C. Vet een bakvorm (23 x 30 cm) en strooi met bloem.
In een pan smelt de boter. Haal van het vuur, laat een beetje afkoelen en voeg de suiker, boter en vanille suiker toe. Roer goed. Voeg de cacao poeder, bloem, zou en bakpoeder en meng goed tot glad. Roer de noten erdoorheen. Giet in bakvorm en verdeel.
Bak 35-40 minuten. Als je een saté prikker er in prikt, blijven er kruimels aan vast maar geen natte deeg. Ze zijn nog niet echt vast. Als ze goed afgekoeld zijn, worden ze vast.

De bovenkant:
De mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft wat je met de bovenkant van de brownies doet.
Je kunt de brownies ‘kaal’ eten maar je kunt ook met poeder suiker besprenkelen.

Je kunt ook 90 gr. boter, 30 gr. cacao poeder, 1 zakje vanille suiker en 250 gr. poeder suiker kloppen tot een  smeuïge massa en over de brownies verdelen als ze iets afgekoeld zijn maar nog een beetje warm.
Je kunt ook ‘cream cheese frosting’ maken en erover verdelen: meng 90 gr. roomkaas (zoals Philadelphia), 80 gr. boter, 200 gr. poeder suiker, 15 ml. room en 1 zakje vanille suiker en klop tot luchtig, dan over de afgekoelde brownie verdelen.


Een paar variaties:

Rocky Road Brownies: 4 min. voor het einde van de baktijd verdeel je stukjes spekjes, noten en chocolade over de bovenkant en laat dit heel nog in de oven totdat de bovenkant begint te smelten.


Karamel brownies:
Met de greep van een houten lepel maak je gaten in de nog warme brownie. Verdeel 250 ml. karamel saus (voor over ijs) over de bovenkant van de brownie  zodat de saus in de gaten valt. Laat volledig afkoelen. Vlak voor het serveren, maak je slagroom. Je roert een beetje karamel saus in de slagroom en verdeelt dit over de brownie. Versier met wat gehakte pinda’s en eventueel een kers.

Mint brownies: volg de link voor brownies met een glazuur met de smaak van munt: http://foodwishes.blogspot.nl/2011/12/chocolate-mint-brownies-behold-tree-of.html
Foodwishes is een van mijn favoriete sites voor traditionele Amerikaanse eten met een moderne draai. Chef John is ook grappig en geeft hele goede kooktips.

Welke brownies vind jij de lekkerste? Laat het ons a.u.b. weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates