zondag 2 december 2012

Europeanen eten met mes en vork... Amerikanen niet.


Dat klinkt vreemd, want Amerikanen gebruiken natuurlijk wel een mes, maar op een andere manier dan Europeanen.

Ik laat Nederlanders altijd observeren als ze aan een Amerikaanse eettafel zitten en andersom. Ze zijn dan vaak verbaasd dat de gebruiken net even anders zijn. Het lijkt niet zo bijzonder, maar in een aantal films zijn Amerikaanse spionnen ontmaskerd doordat ze (onbewust) hun eigen techniek gebruikten aan tafel.

Nederlanders houden (afhankelijk van links- of rechtshandigheid) een vork in de linkerhand en een mes in de rechterhand. Ze snijden vlees en prikken het stukje aan de vork om te eten. Soms gebruiken we het mes om meer eten op de vork te krijgen. Vaak schrapen we dan ook nog het mes schoon door deze aan weerszijden langs de vork te halen. Daar komen soms prachtige 'bouwwerken' uit (zeker met een stamppot). De heften van de mes en vork blijven over het algemeen in de handpalmen.

Amerikanen hebben een vork in hun linkerhand en het mes in de rechterhand. Ze snijden het vlees, leggen dan het mes neer, nemen de vork over in hun rechterhand. Het heft van de vork ligt dan vaak op de hand in het holletje tussen de wijsvinger en de duim. Hun linkerhand ligt onder de tafel, in hun schoot. Dan ze herhalen het proces weer.

Interessant om te weten is dat de Amerikaanse techniek waarschijnlijk is afgeleid van de Engelse methode. De Europese manier is dus moderner.

Tegenwoordig zien we echter dat, met name jonge, Amerikanen soms de Europese methode gebruiken.

bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates