woensdag 28 november 2012

Filibuster: de vrijbuiterij in de Amerikaanse politiek


Op dit moment wordt er gepraat over de verandering of zelfs afschaffing van de zogenoemde 'filibuster' regelgeving in de Amerikaanse senaat. Dit komt op een ongelukkig moment omdat de 'fiscal cliff' afspraken juist door de beide partijen (Democraten en Republikeinen) gesteund moeten worden.

De naam filibuster of filibustier werd gegeven aan meestal Amerikaanse personen die in de negentiende eeuw staten probeerden te stichten of veroveren in Latijns-Amerika. De naam komt via het Spaans van het Nederlandse woord 'vrijbuiter'.

Sinds 1851 wordt de term filibustering gebruikt voor het extreem lang rekken van redevoeringen, met het doel een wetsvoorstel te vertragen of blokkeren. Er wordt urenlang gekletst; soms worden er zelfs telefoonboeken voorgelezen.

Het record filibusteren staat op naam van de Amerikaanse senator Strom Thurmond, die in 1957 bij het bediscussiëren van een burgerrechtenwet 24 uur en 18 minuten lang aan het woord bleef.

In de afgelopen jaren hebben Republikeinen extra veel gebruik gemaakt van de filibuster. Om de Senaat efficiënter te laten werken, willen een aantal senatoren de regels afschaffen. Tegenstanders van dit voorstel denken dat het juist moeilijker zal worden voor de partijen om tot overeenstemming te komen, omdat het meer tweedeling zou veroorzaken.

In de film Mr. Smith Goes To Washington (foto) is een scene met Jimmy Stewart die filibustert.

Filibustering in Nederland

In Nederland is deze tactiek in juni 2012 in de Tweede Kamer gebruikt door de PVV en de SP om de verhoging van het eigen risico in de zorg te vertragen. De PVV gaf dit toe, de SP stelde dat het onderwerp belangrijk genoeg was om er de tijd voor te nemen. De twee partijen waren inderdaad langdurig aan het woord, maar dat was in een commissievergadering, niet in de plenaire vergadering.

Ook voor de behandeling van de verhoging van de AOW-leeftijd vroegen PVV en SP flink wat spreektijd aan. Léon de Jong (PVV) las flinke stukken tekst voor uit de MvT van de invoering van de AOW, en uit een nummer van het Historisch Nieuwsblad. Dit gebeurde om het wetsvoorstel in historisch perspectief te plaatsen. Bovendien stelden ze dat ze door de snelle procedure onvoldoende gelegenheid hadden gekregen voor een schriftelijke inbreng.

De PVV wil het fenomeen verder inzetten om de ratificatie van het Europees Stabiliteitsmechanisme uit te stellen.

Bron 1
Bron 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates