woensdag 28 november 2012

Hot Dog: de kleine maar lekkere hondDe gemiddeld Amerikaan eet zo een 60 hot dogs per jaar. Ter vergelijking eet de gemiddeld Nederlander jaarlijks 25 kroketten en 31  frikadellen. Geen groot verschil, dus.

De hot dog dankt zijn naam aan een kunstenaar die zich maar een halve zin herinnerde. Er wordt verteld dat er tijdens een honkbal wedstrijd in 1901 worstjes werden verkocht, genaamd ‘dachsund sausages’ vanwege de lange vorm. De verkopers riepen ‘Get your dachsund sausages while they’re red hot’ (koop de worstjes nu ze nog heet zijn). Een sport cartoonist genaamd Tad Dorgan (foto links) hoorde dit en maakte een schets maar noemde de worstjes ‘hot dogs’. En zo komt het dat wij deze worstjes nu nog ‘hot dogs’ noemen.


Vaak worden er wedstrijden gehouden waarin mensen proberen zo veel mogelijk hotdogs te eten. Wie de meeste eet, word tot winnaar uitgeroepen. Er doen mensen van over de hele wereld mee, inclusief de Japanner Takeru Kobayashi (zie hiernaast) die al menig wedstrijd gewonnen heft en vier Guinness records op zijn naam heeft staan.
Hot dogs worden gemaakt van rundvlees, varkensvlees, kip en kalkoen, of een combinatie ervan. Ze worden in water gekookt, in een pan gebakken of op de BBQ of grill gelegd. Een hot dog word in een broodje gegeten en de meest populaire ‘toppings’ zijn ‘relish’, mosterd, ketchup, uien (rauw of gestoofd), zuurkool en/of chili. 
Hot dogs worden soms ook in gerechten gedaan zoals 
spaghetti of ‘macaroni&cheese’ (macaroni met kaas saus). Er zijn zelfs mensen die saus maken met hot dogs.

Elke stad en zo ongeveer elke regio van de VS heeft een ander favoriete manier om hot dogs te eten. Lees hier om te zien wat op hot dogs te vinden is met namen als ‘Windy City Wonder’ (Chicago) en ‘Steel City Surprise’ (Pittsburgh): http://www.hebrewnational.com/all-american-hot-dogs.jsp


1 opmerking:

  1. Ook al ben ik gewoon in Nederland opgegroeid en nog altijd woonachtig, de hotdog heeft mijn voorkeur :)

    BeantwoordenVerwijderen

Blogger templates