woensdag 10 april 2013

Hoe Zing Je Het Amerikaanse Volkslied?


Al een  aantal jaar lijkt het er op dat iedereen die het Amerikaanse volkslied (de Star-Spangled Banner) zingt (van amateurs tot professionals) meer aandacht krijgen voor hun fouten dan de schoonheid van hun uitvoeringen. De meest verschrikkelijk moet wel Roseanne Barr's versie tijdens de San Diego Padres honkbal wedstrijd zijn in 1990. Het probleem is inmiddels zo ernstig geworden dat Time.com een Top Tien samenstelde.

Hier volgen een tiental tips van Jonas Maxwell om het er goed vanaf te brengen. Het is dan wel vooropgesteld dat je een beetje kan zingen. Bovendien betekent het volgen van deze regels ook niet dat je het goed zal zingen, maar wel dat, als je het verknalt, het in ieder geval op een originele manier zal zijn.

Regel 0  - Ren Hard Weg.

Regel 0 is eenvoudig, als je ooit gevraagd wordt om de Star-Spangled Banner te zingen, ren dan zo hard mogelijk weg. Het zingen er van helpt je carrière niet, het is een simpele truc om geld te verdienen aan jouw koninklijke aanwezigheid (zeker als je net een Grammy hebt gewonnen).

  1. Schrijf de woorden op. En nee, niet Googlen en dan printen, maar luister naar het nummer en schrijf de tekst op met pen en papier. Als je ze niet zo snel op kan schrijven als ze gezongen worden; terugspoelen en opnieuw beginnen. Net zo lang tot je ieder woord, correct gespeld, met de juiste interpunctie en juiste hoofdletters hebt geschreven.
  2. Als je de woorden hebt uitgeschreven, lees de woorden. Elk woordje. En maak er een verhaal van, het verhaal dat Francis Scott Key aanspoorde om ze in eerste plaats te schrijven. Bestudeer het verhaal en ken het goed, voel het en vergeet het niet. Op deze manier kan je in ieder geval de woorden onthouden.
  3. Oefen het nummer met een pianist die het in verschillende toonsoorten kan spelen. (Als je niet weet wat een toonsoort is, lees dan Regel 0 hierboven). Oefen het in een toonsoort die voor jou het lekkerste werkt, en gebruik dan de toonsoort van een paar tonen lager. Vindt de laagste noot die je kan zingen, dat heb je de beste toonsoort te pakken.
  4. Heb je eenmaal de beste toonsoort gevonden, zorg dan dat je begeleider het lied in die toonsoort kan spelen. Is die er niet, loop dan weg of maak je op voor een dramatische voorstelling.
  5. Als je gevraagd wordt om het a capella te zingen, zeg nee. (Als je niet weet wat a capella betekent, verwijs ik je naar Regel 0 hierboven). Dit geldt niet als je het volkslied al vele malen a capella voor duizenden mensen hebt gezongen, natuurlijk.
  6. Vertraag niet. Ga juist sneller. Tenzij je Whitney Houston bent (en dat ben je niet) wil niemand dit lied horen als een kunstzinnige uitvoering. The Star-Spangled Banner is niet een rouwlied, het is een lied over een land dat met succes haar vrijheid wist te verkrijgen en tegenslagen overkwam. Dus: minstens 120 bpm.
  7. Haal adem, en haal niet adem, op de juiste momenten. Anders verpest je de flow en klinkt het alsnog verschrikkelijk. Word desnoods dikke maatjes met de plaatselijke koordirigent.
  8. Als je bij het woord "perilous" aankomt, onthou dan: het wordt als per-ih-lus uitgesproken en niet per-uh-lis. (Bijna alle zangers gaan hier de mist in).
  9. Overdrijf het einde niet. Als je het er tot nu toe goed vanaf gebracht hebt, zal het publiek nu al applaudisseren. Hou de eer aan jezelf!
  10. Onthou, boven alles, dat dit lied niet over jou gaat. Het is het Amerikaanse nationale volkslied, niet de jouwe. Je wordt geacht de spirit en het gevoel van de muziek en tekst over te brengen op iedere getuige, en uiteindelijk ook op een ieder die vrijheid geniet in Amerika. 

Bron


En hier zie je hoe het vooral niet moet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates