dinsdag 16 april 2013

Aanslag Marathon Boston op Patriot's Day
In zijn speech die volgde op de explosies bij de Boston Marathon, stipte president Obama aan dat het deze maandag in Massachusetts Patriot's Day was. (Patriotten dag).

"Het is een dag waarop de vrije en sterke onafhankelijke geest van deze geweldige Amerikaanse stad Boston gevierd wordt," zei de president terwijl hij duidelijk maakte dat niemand nog weet wie er precies achter deze aanval zit.

Obama was niet de eerste die deze speciale dag noemde in de nasleep van de aanslag. De speculatie zong al op Twitter rond, waar men een verband legde met het feit dat de aanslag juist plaatsvond op een feestdag in Massachusetts, een dag waarop de marathon ieder jaar gelopen wordt.

Wat is Patriot's Day eigenlijk? De dag herdenkt de eerste gevechten van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog; de gevechten van Lexington en Concord, die beiden op 19 april, 1775, gevochten werden. De feestdag staat vooral bekend om de marathon, en wordt daarom zelfs "Marathon Monday" genoemd. (Let wel: Patriot's Day moet niet verward worden met Patriot Day dat de aanslagen van 11 september 2001 herdenkt.)

Waarom kwam men zo snel op deze gedachte? Waarschijnlijk omdat het hen deed denken aan het bizarre feit dat er in deze week een aantal nare herdenkingen vallen. De bomaanslag in Oklahoma City (19 april, 1995), de aanval in Waco, Texas (19 april, 1993), de schietpartij op Columbine High School (20 april, 1999), en de schietpartij op Virginia Tech (16 april, 2007) om er een paar te noemen. Twee van deze tragedies, de Virginia Tech schietpartij en de Waco aanval, vonden plaats op een maandag, de Patriot's Day van dat jaar.
Bomaanslag, Oklahoma City 1995

Patriot's Day in Massachusetts werd vroeger steevast op 19 april herdacht, de datum die samenvalt met de herdenkingen van de Oklahoma bomaanslag en Waco tragedie. Maar Massachusetts veranderde het tijdstip van de viering al in 1969 naar de derde maandag van april.

Maar voordat we nu wild gaan speculeren, moeten we de symbolische context met een gezonde doses scepsis bekijken. Zoals Obama al zei: "We weten nog altijd niet wie dit gedaan heeft, en waarom, en mensen moeten geen overhaaste conclusies trekken voordat alle feiten bekend zijn."

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates