dinsdag 27 november 2012

De Verdeelde Staten van Amerika


Na de herverkiezing van President Obama roepen mensen in verschillende Zuidelijke Staten van Amerika om uit de Unie te stappen.

Er wordt door het Witte Huis serieus naar deze vraag voor afscheiding gekeken omdat het verzoek per Staat meer dan 30.000 stemmen heeft vergaard en er een officieel verzoek is ingediend. De volgende Staten die het schip willen verlaten, hebben voldoende stemmen: Alabama, Florida, Georgia, Louisiana, North Carolina, Tennessee en Texas.

De hoofdreden is dat de bewoners vinden dat Obama een socialist is en ze daar niet mee geassocieerd willen worden. Andere redenen zijn: de 'fiscal cliff', het idee dat de overheid heel klein moet zijn en op staatsniveau moet worden bestuurd, en dat de belastingregels sterk versimpeld zouden worden.

Afscheiden is niets nieuws. De VS zijn immers ontstaan door de onafhankelijkheidsverklaring: het afscheiden van de kolonisten van Engeland.

Echt handig is de zet op dit moment echter niet, zeker als je kijkt naar het financiële plaatje. Vergeet de 'fiscal cliff', dit is de 'fiscal death star'.

De Staten die het hardst roepen om uit de Unie te stappen, krijgen namelijk ook het meeste overheidsgeld.
De som is eenvoudig: de belastingen die betaald worden aan de federale overheid voor deze Staten zijn: $457 miljard. Zij krijgen daarvoor $533 miljard terug van 'Uncle Sam'. Een winst van zo'n $60 miljard dus. Hoe armer de Staten, hoe meer overheidssteun ze krijgen. Dit in tegenstelling tot andere Staten als Californië, New Jersey en New York die juist geld 'verliezen'. Een breuk zou voor alle overgebleven staten overigens zo'n $700 dollar per persoon belastingvoordeel opleveren.

Mocht het zo ver komen, gelden er volgens de experts twee adviezen voor die nieuwe 'Confederate States'. Je huis verkopen en gaan huren, en je geld van de bank halen voor er een 'confederate dollar' komt. De economische crash zal niet te overzien zijn.

Hetzelfde gebeurt overigens in Europa. Er zijn constant lidstaten van de Europese Unie die overwegen of ze het niet beter allemaal zelf kunnen doen.

Bron 1
Bron 2
Bron 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates