vrijdag 23 november 2012

Traditioneel Amerika Bestaat Niet Meer?


Bill O'Reilly, de Republikeinse presentator, ziet in de herverkiezing van President Obama het bewijs dat het Traditionele Amerika niet meer bestaat. Het is gedaan met de blanke katholieke meerderheid in het land. Komiek Jon Stewart, echter, ziet het anders. Het is namelijk geheel volgens traditie dat Amerika vervangen wordt door een nieuwe generatie. En dat de oude generatie hier schande van spreekt.

Zo is O'Reilly duidelijk van Ierse komaf, een groep immigranten die nog geen honderd jaar geleden als een absolute plaag van criminelen en armoedzaaiers gezien werden binnen de Amerikaanse samenleving. Daar hoort men nu niemand meer over.

Ook de Rooms-Katholieken moesten het in 1840 ontgelden als een 'gevaar zijn voor de vrede en vrijheid in de Verenigde Staten', en werden tot in de jaren 50 nog verguisd (denk maar aan John F. Kennedy), maar nu spreekt O'Reilly er schande van dat er nog zo weinig Rooms-Katholieken naar de kerk gaan.

Volgens Stewart zou het verdriet van O'Reilly misplaatst zijn. Hij zou juist blij moeten zijn dat het Amerika van nu, wat samenstelling van de maatschappij aangaat, geheel volgens plan nog altijd veranderlijk is. Het Amerikaanse experiment is volgens hem meer dan geslaagd. En tenzij zijn naam 'Sitting Bill' is, een referentie naar de indiaan 'Sitting Bull', heeft O'Reilly weinig om over te klagen.

Zie hieronder het humoristische, maar geïnspireerde stukje:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates