woensdag 21 november 2012

Thanksgiving: een familie feest!Jaarlijks viert men in de VS Thanksgiving Day op de vierde donderdag van november. Thanksgiving Day is een van de favoriete feestdagen. Omdat die op donderdag wordt gevierd, kunnen veel mensen vrijdag ook vrij nemen wat een lang weekend geeft om met gezin, familie en vrienden te zijn. Het loont zich dan de moeite om de voor Nederlandse lange afstanden te reizen om samen met familie te zijn waardoor het een familie feest is bij uitstek.

Kort gezegd wordt met Thanksgiving gevierd dat een deel van de Pelgrims de eerste barre winter overleefde en dat zij door de hulp van de lokale Indianen leerden hoe zij voor zichzelf in die nieuwe omgeving konden zorgen. Interessant detail is dat die dag ook heel veel Amerikaanse football wordt gekeken.

Voor een Cranberry brood recept, klik verder...

De inwoners van de VS komen van vele verschillende culturele achtergronden. Er zijn ook grote verschillen in klimaat en gewassen. Daardoor is er een basis voor het Thanksgiving Dinner maar vele variaties daarop. Hier een foto van een traditionele Thanksgiving diner:

Bij voorbeeld, in het noordoosten van de VS eet men een stuffing wat is gemaakt van brood. Brood wordt gemend met kruiden, uien, bouillon en soms andere ingrediënten en dan in de kalkoen gepropt. Door de sappen van de kalkoen krijgt de stuffing een lekkere smaak. Overigens wordt ook met dezelfde mengsel dressing gemaakt, wat in een aparte vorm in de oven wordt meegebakken. Zoete broden zoals pumpkin bread of cranberry bread worden bij het diner gegeten en als toetje, apple pie en pumpkin pie met slagroom of vanille ijs.

In het zuiden van de VS eten sommige families stuffing of dressing gemaakt van corn bread en worden vaker zoete aardappelen en biscuits gegeten bij de maaltijd. Voor het dessert komt vaker pecan pie op tafel.

In de VS wonen veel mensen van Italiaanse afkomst, en een deel van die families eten nog steeds 7 vis gerechten op Kerstavond. En zo leven er veel meer tradities die mensen vanuit hun thuisland hebben meegenomen en van generatie op generatie overgaan.

Hier volgt een recept voor cranberry bread. Verse cranberry’s zijn nu ook in de winter in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar en gedroogde cranberry’s gedurende het hele jaar. In Nederland zouden wij dit eerder als cake eten bij een bakje koffie of thee. Het is zoet maar door de licht zure smaak van de cranberry’s, is het lekker fris.

Laat je ons weten of je deze Cranberry Bread lekker vindt?

Ingrediënten: 
250 gr. bloem
150 gr. suiker
½ tl. zout
1 tl. bakpoeder
100 gr. cranberry’s, gehakt (je kunt gedroogde gebruiken maar verse zijn veel lekkerder!)
60 gr. walnoten, gehakt (optie)
1 ei
30 ml. Zonnebloem olie
175 ml. sinaasappelsap
1 el. rasp van een sinaasappel

Bereiding:
Warm de oven voor op 175°C. Vet een cake vorm in.
Meng de bloem, suiker, zout en bakpoeder samen in een grote kom. Voeg de cranberry’s en walnoten toe en meng om die met een laagje bloem te bedekken. Zo zakken die niet naar de bodem van cake vorm tijdens het bakken.
Meng de ei, het olie, sap en rasp samen en voeg aan de bloem mengsel toe. Roer niet te lang, alleen tot  de bloem is opgenomen in het deeg.
Giet het deeg in de cake vorm en bak 50 minuten. De cake is klaar als een saté prikker schoon uitkomt.
Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal die dan eruit en laat koelen op een rooster. Laat volledig afkoelen!

Dit recept komt van de site: www.allrecipes.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates