donderdag 22 november 2012

Het Presidentiele 'Thanksgiving Day' pardon!


Elk jaar op de dag voor het Amerikaanse dankfeest Thanksgiving krijgt een kalkoen het Presidentieel pardon. Deze kalkoen zal dan dus niet gedood en gebraden worden. Dit kunnen overigens ook meerdere kalkoenen zijn. De kalkoenen zonder pardon, worden -- zonder pardon -- geslacht en gebraden. Dit jaar hebben 'Cobbler' en 'Gobbler' het pardon ontvangen.

De traditie lijkt ouder dan hij is. Regelmatig besloten Presidenten om de kalkoen die hen door een plaatselijke boer werd aangeboden, toch niet te nuttigen. Uiteindelijk is de ceremonie pas officieel gemaakt in 1989.

President Obama heeft er inmiddels 8 kalkoenen een pardon gegeven, iets meer dan een derde dan het aantal gevangenen die het presidentieel pardon krijgen. Obama heeft inmiddels 22 gevangenen vrijgelaten. Veel minder dan zijn voorgangers.

Obama is niet echt vergevingsgezind; lees verder...

 Een reeks gevangenen met bijzondere verhalen of achtergronden wordt jaarlijks voorgedragen aan de President van de Verenigde Staten en hun zaak wordt uitvoerig bekeken. Uiteindelijk is het aan de President om te besluiten welke gevangenen vrijgelaten moeten worden en hun strafblad is daarmee ook gewist. Hij hoeft hier geen verklaring voor te geven, en hij is de enige die erover beslist. Ook al is er een speciale commissie die de aangeboden clementie-verzoeken onderzoekt.

Een pardon van de President gaat vaak gepaard met controverse.

Dit is de verhouding van Obama's pardons met voorgaande presidenten:

Ronald Reagan: 1 in 8
George H.W. Bush: 1 in 19
Bill Clinton: 1 in 16
George W. Bush: 1 in 55
Barack Obama: 1 in 290

Het lijkt erop dat Obama niet zo vergevingsgezind is. Woordvoerder van het Witte Huis, Matt Lehrich, zei hierover:
President Obama neemt zijn constitutionele macht om clementie te verlenen zeer serieus, en elke aanbeveling die via het Departement van Justitie wordt voorgedragen, wordt nauwkeurig bekeken en op verdiensten geƫvalueerd.
Bron 1
Bron 2
Bron 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates