vrijdag 15 maart 2013

Amerikaanse Maten

Wind-Chill: de alternatieve temperatuur index
De maatvoering in de Verenigde Staten stamt nog uit de tijd van voor de Franse Revolutie. Af en toe gebruikt men wel het metrische systeem, maar er wordt steevast gesproken over en gemeten met 'miles', 'inches', 'feet' en 'gallons'.

Toch zijn er nog andere manieren van maataanduiding. Hier een paar op een rij:

The Size of a A Toaster Oven

Letterlijk een bakoventje. In de laat-20e eeuw werd de brooddoos vervangen door bakoven, zowel als huishoudelijk apparaat als een manier om de grootte van iets te omschrijven.

'We were attacked by mosquitoes the size of toaster ovens!'
(We werden aangevallen door muggen waren zo groot als bakoventjes!)The Size of a Football Field

 De officiĆ«le afmetingen van een Amerikaans Football veld is 100 'yards' lang en 160 voet breed. (91x48 meter). Ieder groot en plat oppervlak, bijvoorbeeld een dek van een vliegdekschip of de hoeveelheid papier dat gebruikt wordt voor het drukken van een krant, of de grootte van de parkeerplaats van de 'Mall of America' wordt uitgedrukt als: ter grote van n football velden.


In a New York Minute

Alles beweegt zich sneller in New York City, inclusief tijd.  Een New York minuut is daarom ook korter dan zestig seconden. Het is bijna instant. "I'd go out with Angelina Jolie in a New York minute!Wind-Chill Factor

De temperatuur meten alleen in Fahrenheit, is niet genoeg voor Amerikanen, daarom kwamen ze met een verbeterd systeem. De 'wind-chill factor' (gevoelstemperatuur) is een Amerikaanse uitvinding die de temperatuur combineert met de windkracht. Zo voelt een 32F met een 10 mijl per uur wind al snel 20F! Dat klinkt een stuk kouder en degene die zich nog naar buiten waagt met deze gevoelstemperatuur is dan ook een echte bikkel. In de zomer geldt de zogeheten "Heat Index" waarbij de temperatuur gecombineerd wordt met de luchtvochtigheid.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates