zaterdag 27 april 2013

Peanut Butter Cookies: het koekje met een bijzonder uiterlijkAl woon ik sinds 1981 in Europa, waar er zo veel keus is aan lekker brood beleg in de vorm van vleeswaren en een groot verscheidenheid aan kazen, blijft mijn lievelingsbeleg dat van mijn jeugd: pindakaas. Een boterham met pindakaas en aardbei jam, pindakaas met stukjes banaan of met pindakaas en honing, daar loop ik echt warm voor.


Wat een boterham met hagelslag is voor het doorsnee Nederlandse kind is een boterham met pindakaas en jam voor de doorsnee Amerikaanse jongere.

Wanneer pindakaas populair werd in de VS is niet zeker, maar in 1895 heeft Dr. John Harvey Kellog een patent genomen op een proces om een soort pasta te maken met pinda’s. In 1903 kreeg Dr. Ambrose Straub patent op een machine voor het maken van pindakaas na het eerdere zoeken naar een manier om (tandloze) oudere mensen eiwitten te laten eten. In 1904 werd pindakaas geïntroduceerd aan het publiek tijdens de World Fair in St. Louis. Jaarlijks is 24 januari ‘National Peanut Butter Day’ in de VS.  (Meer informatie over pindakaas hier.)

Vandaag het recept voor Peanut Butter Cookies, een van de meest bekende alledaagse koekjes in de VS met een iconisch uiterlijk:

Ingrediënten voor plm. 36 koekjes:
170 gr. ongezouten boter op kamertemperatuur
100 gr. licht bruine suiker
100 gr. witte suiker
1 ei
1 zakje vanille suiker
185 gr. pindakaas, met of zonder stukjes
260 gr. bloem
½ tl. bakpoeder
¼ tl. zout
(eventueel 100 gr. M&M's, stukjes noten of stukjes chocolade toevoegen)

Bereiding:
Warm de oven voor op 170°C.
Klop de boter en de suikers met de mixer tot romig (2-3 minuten). Voeg de pindakaas, de vanille suiker en het ei toe en meng goed.
In een aparte kom, meng de bloem met de bakpoeder en zout, voeg aan de andere ingrediënten en meng tot opgenomen in het deeg. Zet het deeg even 15-30 minuten in de koelkast zodat het makkelijker wordt om deegballen te vormen.
Vorm deegballen van ongeveer 2 ½ cm en zet ze op een bakblik met ongeveer 5 cm. ruimte ertussen. Gebruik een vork om de koekjes het vertrouwde uiterlijk te geven (zie foto en video). Je kunt het vork telkens in wat suiker dompelen zodat het minder aan het deeg blijft plakken.
Bak 10-12 minuten in het midden van de oven totdat de koekjes licht bruin zijn rond de zijkanten. Houd je aan de baktijd! Deze koekjes behoren niet knapperig te zijn. Het kan zijn dat je het idee hebt dat ze niet gaar zijn maar als je ze te lang laat bakken worden ze knapperig en krijgen een licht verbrande smaak.
Laat de koekjes volledig afkoelen op een rekje. Ze vallen uit elkaar als nog warm zijn en zijn wel erg warm als ze net uit de oven komen; dus pas op dat je jouw mond niet verbrand!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates