zaterdag 4 mei 2013

Hoe Gevaarlijk Is De Natuur In Amerika?

Death Valley, verraderlijk mooi
De uitgestrekte vlakten, de prachtige oerbossen, en de ongerepte natuur brengen menig Nederlander in vervoering als ze door de Verenigde Staten reizen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus hier volgen 9 tips over waar je op moet letten als je in de VS de natuur in trekt.

1. Wilde Dieren
In de ongerepte natuur kan je zomaar schorpioenen, tarantula's, (ratel)slangen en andere wilde dieren tegenkomen. Als Nederlander kan dit zeer interessant zijn, maar wees erg voorzichtig.

Onthou voor gekleurde slangen de volgende vuistregel:
Red on yellow, kill a fellow. Red on black, friend of Jack
Oftewel, rood naast geel is dodelijk, rood naast zwart is ongevaarlijk. Hier zijn enkele foto's met wat extra informatie.

2. Prikkende Planten
Wij kennen brandnetels wel uit onze eigen natuur, maar poison oak, poison ivy en poison sumac zijn bij ons niet echt bekend, moeilijk te herkennen, en kunnen toch heel erg vervelend zijn.

Let op planten en struiken met drie bladeren, waarvan het middelste blad een langere steel heeft.

3. Geen Schemering
In het zuiden van Amerika wordt het veel sneller donker dan in Nederland, een zwoele lange schemeravond is er niet bij. Bijvoorbeeld in Californië en Texas kan de zon in een kleine 20 minuten van hoog in de lucht al onder zijn en in de natuur is het dan meteen pikkedonker. Wees daar dus op bedacht!

4. Bereik Mobiel
Niet overal is bereik voor je mobiele telefoon. Er zijn flink veel afgelegen gebieden waar geen zendmasten staan. Laat altijd iemand weten als je ergens naar toe gaat en hoe laat je denkt terug te zijn (schat dit ruim in). Op die manier kan er eventueel hulp ingeroepen worden als je te lang wegblijft.

bloeiende bloemen in Death Valley
5. Death Valley en andere woestijnen.
Als wij aan een woestijn denken, zien we vaak een grote zandvlakte voor ons. Dit is verraderlijk, omdat er in de Amerikaanse woestijnen vaak wel lage begroeiing is. Je kan dan denken dat er vast wel ergens water is; een klein beekje of een meertje. Deze zijn er echter niet (!) en je kan heel snel uitgedroogd raken zonder dat je het zelf in de gaten hebt! Pas dus ook op met alcohol.

6. Kaarten
Zorg voor goede kaarten waarop alle belangrijke gegevens op staan vermeld. Zorg ook voor een GPS of een goed kompas. Ga je de wildernis in of beklim je een besneeuwde berg, neem dan voor de zekerheid een PLB mee, een personal locator beacon, als je dan in de problemen komt, kan je het apparaatje activeren, waardoor er een noodsignaal via militaire satellieten wordt verstuurd. Zo ben je voor de hulpdiensten snel te vinden.

Ben je weg kwijt? Ga dan niet zomaar rondlopen en blijf bij de auto. Deze is voor reddingswerkers makkelijker te vinden dan ronddwalende mensen. Steek desnoods een voor een de banden van je huurauto in brand. Op zwarte rook wordt veel sneller gereageerd dan witte rook.

Denk ook niet dat omdat er op de kaart een militaire basis staat aangegeven, daar ook mensen of hekken zijn. Dit zijn uitgestrekte gebieden waar niemand wordt verwacht. Er zijn dus ook geen hekken, en de grenzen worden niet bewaakte door militairen die je kunnen helpen.

Lees hier een verslag (in het Engels) van een zoekactie naar Duitse toeristen die in Death Valley in hun haast om hun vlucht naar huis te halen vanuit foutief Europees denken volledig de mist in zijn gegaan en hun avontuur niet hebben overleefd.

7. Water, water, water!
Zorg voor voldoende water in de auto, ook voor de radiator van de auto. Op beruchte routes staan er om de kilometer tonnen met water langs de weg, speciaal bedoeld om je motor af te koelen als de boel oververhit raakt. Met een heerlijke airconditioning in de auto, heb je soms niet in de gaten hoe heet het buiten is.

8. Bergen in de Sneeuw
Ook in goed bereikbare bergen kan het misgaan. Op twee uurtjes rijden van San Diego, CA ligt bijvoorbeeld het dorpje Julian. Een prachtig authentiek dorp in de bergen. Het weer kan daar echter heel snel omslaan, en voor je het weet, ben je ingesneeuwd en kom je voorlopig de berg niet meer af. Als je een dagtochtje wil maken, zoek dan uit of het risico tot insneeuwen bestaat.

9. Pompstations
Let goed op de afstanden voor benzinestations. Zeker in afgelegen gebieden kan dit een probleem worden. Bij elk benzine station in deze afgelegen gebieden wordt altijd goed aangegeven hoe ver het eerstvolgende station is. Ook staan er bij Death Valley borden die aangeven over hoeveel benzine (en water) je moet beschikken om dit te kunnen halen. Calculeer dit ruim in! Liever iets vaker tanken, dan zonder komen te staan.

Soms denk je in de verte een benzine station langs de weg te zien, die echter vervallen en verlaten blijkt te zijn. In Nederland worden dit soort gebouwen snel gesloopt, in de VS vaak niet. Dit geldt ook voor huizen. Het is vaak goedkoper om de boel tot een bouwval te laten verworden, dan om het met een bulldozer neer te halen.

Lees ook onze 'autorijden in de VS' post voor meer tips.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates