woensdag 22 mei 2013

Memorial Day: De Amerikaanse HerdenkingMemorial Day, de dag waarop alle gesneuvelde Amerikaanse militairen worden herdacht, wordt altijd gevierd op de laatste maandag in mei. Omdat men door deze vrije maandag een lang weekend heeft en het weer over het algemeen mooi is, viert men graag samen met anderen buiten in een park met een picknick of waar mogelijk BBQ of thuis met een BBQ in de achtertuin.

Hoe deze dag precies begon is niet bekend maar al kort na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) gingen vrouwen de graven van de omgekomen soldaten met bloemen versieren; dit werd ‘Decoration Day’. Na de Eerste Wereldoorlog werd de herdenking uitgebreid om allen te herdenken die tijdens de militaire dienst overleden.

De nationale herdenking, vergelijkbaar met de Nederlandse kranslegging op de Dam, vindt plaats op Arlington National Cemetery nabij Washington D.C.. Op veel nationale begraafplaatsen worden soortgelijke herdenkingen gehouden. Amerikanen hangen de vlag halfstok van zonsopkomst to 12 uur.

Arlington Memorial Cemetary
Voor Amerikanen is ‘Memorial Day’ zowel de dodenherdenking als het vieren van de vrijheid die er in het land is; je zou kunnen zeggen 4 en 5 mei op een dag.

Traditionele gerechten zijn hamburgers van de BBQ, aardappelsalade en koolsla. Tegenwoordig wordt van alles en nog wat gemaakt maar we houden het hier bij de drie genoemde recepten.


Hamburgers voor 4 personen
Ingrediënten: voor 4 hamburgers van elk 125 gr. of 2 hamburgers van elk 250 gr. 500 gr. rundergehakt (hoe minder vet hoe droger de hamburger; een vet gehalte van 15% of meer is goed voor hamburgers)
1 ei
40 gr. paneermeel
1 slokje melk
1 teen knoflook, heel fijn gehakt
1 tl tot EL Worcestershire saus (of BBQ saus)
beetje cayenne peper, chili poeder of heel fijn gehakt pepertje

Om ervoor te zorgen dat de hamburgers mals blijven, moet je alles heel rustig en zo min mogelijk door elkaar mengen, en dan de hamburgers vormen. Je kunt het broodje ook even op de grill leggen om te toasten. In de video zie je hoe het beste de hamburgers op de grill kan bakken. Belangrijk is dat je de burgers pas omdraait wanneer ze van de grill los laten en dat je ze niet drukt.  10 tips voor de BBQ

Aardappelsalade voor 4 personen
Ingrediënten:
1 kg. vastkokend aardappelen
1 EL zout 3 eieren, hardgekookt en klein gehakt
2 stengels selderij, gehakt
½ grote of 1 kleine groene paprika, in kleine stukjes gesneden
½ grote of 1 kleine rode paprika, in kleine stukjes gesneden
½ grote of 1 kleine ui, fijn gesneden (je kunt ook lente-uitjes gebruiken of rode uien)
2 TL klein gesneden augurken
4 EL mayonaise en 1 EL azijn
zout en zwarte peper naar smaak
Bereiding: 
Ik kook de aardappelen het liefst met schil, en schil ze dan terwijl ze nog een beetje warm zijn. Dit maakt het heel makkelijk en de aardappelen hebben meer smaak en voedingsstoffen. Na het schillen snij je de aardappelen in stukjes. Het is belangrijk dat je de zout aan het kookwater toevoegt; het is anders heel moeilijk om de salade op smaak te brengen. De aardappelen moeten plm. 20 minuten koken, afhankelijk van grootte.

 Terwijl de aardappelen koken kun je de andere ingrediënten klaar maken. Als de aardappelen koel genoeg zijn om aan te raken maar nog een beetje warm zijn, meng je alles door elkaar. De salade is het lekkerst als je die een paar uur van tevoren maakt, in de koelkast zet en de smaken goed door elkaar laat trekken. Proef voor zout en peper voor het opdienen. Je kunt de salade versieren met bv. paprika poeder of schijfjes groente zoals paprika en augurk.

Koolsla voor 4 personen
Er zijn twee varianten koolsla. Er is de salade zoals men die hier in Nederland kent, die met mayonaise wordt aangemaakt. En dan is de m.i. veel lekkerder salade die met een saus op basis van azijn wordt aangemaakt. Het is belangrijk om de groenten echt goed fijn te snijden en laat de salade in ieder geval een paar uurtjes maar het liefst ovenacht in de koelkast staan zodat die op smaak kan komen.

Meng de volgende ingrediënten door elkaar:
½ witte kool, heel fijn gesneden
¼ rode kool, heel fijn gesneden (optie)
½ elk groene en rode paprika in fijne repen gesneden (optie)
1 stengel selderij, heel fijn gehakt (of, als je die kunt vinden, kook 1 tl selderij zaad met de saus mee)
½ ui, fijn gesneden

Voor de saus, meng de volgende ingrediënten in een pannetje, laat koken, zet de temperatuur zachter en laat ongeveer drie minuten zachtjes koken. Laat de saus eerst goed afkoelen, meng goed met de groenten en zet in de koelkast.
2 EL suiker
230 ml witte azijn
beetje zout
1 EL mosterd
75 ml. olie (bv. zonnebloemolie)

 Wat heb jij in de koolsla gedaan? En vind je dit recept lekkerder of liever de mayo salade?Kijk later in de week naar de blog voor twee lekkere recepten en ideeen voor rood, wit en blauw toetjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates