maandag 17 juni 2013

Er zijn meerdere Vrijheidsbeelden


De Statue of Liberty, bij ons beter bekend als het Vrijheidsbeeld, kwam vandaag op 17 juni, 1885 aan in de haven van New York. Ze staat nu op Liberty Island, een eiland vlak naast Ellis Island waar de immigranten die per boot naar de VS kwamen tot 1954 verbleven om een (medische) keuring te ondergaan, voor ze het vaste land op mochten. Voor hen was het beeld een symbool voor vrijheid en het nieuwe leven.


Het 46 meter hoge beeld (93 meter als de sokkel wordt meegerekend) was een geschenk van Frankrijk ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Op de plaquette in haar linkerhand staat "JULY IV MDCCLXXVI", de datum (4 juli 1776) van de onafhankelijkheidsverklaring en heet voluit: Liberty Enlightening the World (Frans: La Liberté éclairant le monde).

Er staan meerdere teksten op de sokkel, maar de meest bekende daar van is: "Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free." De quote komt uit een sonnet van Emma Lazarus 'New Colossus', dat ze schreef voor een inzamelingsactie voor de sokkel waar het vrijheidsbeeld nu op staat. Het gedicht verdween echter snel uit de belangstelling en was na de veiling al snel vergeten.

Een kopie van 11,5 meter hoog bevindt zich in Parijs, op het Île aux Cygnes in de Seine, vlak bij de Eiffeltoren. Ook in de Jardin du Luxembourg in Parijs bevindt zich een kleine kopie. Een 2,50 meter hoge kopie is in 1913 geplaatst in Saint-Cyr-sur-Mer. Maar er zijn er veel meer, waaronder eentje in New York!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates