woensdag 3 april 2013

Hoe zit het met fooien in de VS?In Nederland geven wij over het algemeen geen tot weinig fooien als we uit eten gaan of op een een of andere manier bediend worden. In de Verenigde Staten is het praktisch verplicht. Dit heeft te maken met het hoe het personeel wordt betaald. In de VS krijgen bedienden maar een heel klein loontje, dit wordt aangezuiverd door fooien. Het verzekert de restauranthouder ervan dat een serveerder of serveerster zijn of haar klanten goed behandeld, anders kunnen ze hun fooi wel op hun buik schrijven.

In Restaurants:

Restaurant en bar menu's geven hun prijzen aan zonder BTW (sales tax) en fooien (15 - 20 %), dus alles wat je bestelt, kost eigenlijk zo'n 21% tot 26% meer.

De BTW zit altijd bij de uiteindelijke rekening inbegrepen, maar de fooi staat er bijna nooit bij, tenzij je met meer dan 6 personen dineert. Deze groepsregeling kan je altijd terugvinden op het menu. Op het menu staan ook andere regelingen als deze in het restaurant gelden.

Tegenwoordig zie je op de rekeningen steeds vaker een 'fooi voorbeeld' staan, van 10, 15 en 20%, zodat je het niet zelf uit hoeft te rekenen. Je kunt ook een 'app' gebruiken om het uit te rekenen. Een andere tip: pmdat de BTW apart vermeldt wordt en vaak 9% is, kan je dit bedrag eenvoudig verdubbelen, dan heb je een fooi van 18% te pakken.

Cash

Als je de rekening betaalt met cash geld, kan je wachten op je wisselgeld en daarmee de fooi op tafel laten liggen als je vertrekt. Als je gepast betaalt, kan je ook gelijk de fooi met het afrekenen betalen. Je moet dan wel zeggen wat je fooi is, als je hierna nog wisselgeld nodig hebt. Wees hier wel duidelijk in, anders denkt de serveerster dat je een grote fooi wilt geven.

Om misverstanden te voorkomen kan je met een groter bankbiljet betalen waardoor je wel wisselgeld moet krijgen. Heb je geen grotere bankbiljetten, zeg dan duidelijk dat je wisselgeld wilt.

Over het algemeen is het niet de bedoeling om kleingeld op tafel achter te laten (en 'pennies' van 1 cent zijn al helemaal uit den boze) omdat serveerders vaak hun fooien bij hun dragen en losgeld veel herrie maakt en nogal zwaar weegt.

Credit Card

Mocht je met een credit card betalen, wordt je vriendelijk verzocht om het fooi bedrag in te vullen op de bon voordat de serveerder verder afrekent. Zij krijgen dan cash geld uitbetaald. Je kunt er ook een streep zetten in het fooi (tip) vakje en het totaalbedrag (zonder fooi) in te vullen onderaan de bon, om vervolgens een cash fooi achter te laten (zoals boven vernoemd).

Niet alle restaurants hebben een fooi protocol. Bijvoorbeeld bij een fast food restaurant heeft geen serveerder en dus hoef je geen fooi achter te laten.

Andere fooien

Fooien geef je ook in andere situaties waar je bediend wordt. Zo geef je een valet parkeerder zo'n $2-$3 iedere keer als je auto wordt gebracht (niet als deze wordt weggezet).

$2 per dag voor het schoonmaakpersoneel van het hotel, die je aan het einde van je verblijf achterlaat in de kamer, is ook niet ongewoon. Laat er dan wel een briefje bij met "Thank you" erop geschreven anders kunnen ze denken dat je simpelweg geld vergeten bent.

Ook bijvoorbeeld kappers, taxi chauffeurs en bezorgers behoor je een fooi te geven. Zie het lijstje hieronder voor een overzicht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates