maandag 25 maart 2013

Officiële Amerikaanse Feestdagen


Amerikanen hebben weinig vakantie dagen, zeker in vergelijking met Nederlanders, maar ze hebben wel een aantal officiële feestdagen wat wel een 'vrije' dag betekent. Het is meteen ook een van de redenen dat deze dagen vaak op een maandag vallen. Op die manier hebben Amerikanen een extra lang weekend.

Als je op vakantie gaat naar de VS, let dan even goed op de onderstaande data, want je kan zomaar voor een gesloten deur staan van overheidsgebouwen, musea, maar ook bijvoorbeeld een postkantoor.

New Year's Day
Nieuwjaarsdag valt, net als bij ons, op 1 januari. De viering begint op de avond ervoor wanneer Amerikanen samenkomen om elkaar een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar te wensen. Veel Amerikanen maken ook goede voornemens.

Martin Luther King Day
Martin Luther King Dag wordt gevierd op de derde maandag in januari. Dominee Martin Luther King, Jr. was een 'African-American' prediker en mensenrechtenactivist die wordt herdacht om zijn onuitputtelijke geweldloze strijd om burgerrechten te verzekeren voor alle mensen.

Washington's Birthday
Washington's verjaardag wordt gevierd op de derde maandag van februari ter ere van George Washington, de eerste President van de Verenigde Staten. Deze datum wordt vaak 'Presidents' Day' genoemd en veel groeperingen eren alle voormalige presidenten van het land.

Memorial Day
Herdenkingsdag wordt op de laatste maandag in mei gevierd. Ooit begonnen als een dag om de gevallenen van de Amerikaanse Burger Oorlog te eren, is het nu een dag waarop alle Amerikaanse oorlogsslachtoffers herdacht worden.

Independence Day
De Onafhankelijkheidsdag valt op 4 juli. Deze feestdag herdenkt de geboorte van het land toen op 4 juli, 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring werd aangenomen. Het is een dag vol picknicks, patriottische parades, avond concerten en vuurwerk.

Labor Day
De 'Arbeidsdag' valt op de eerste maandag in september. Op deze feestdag worden alle arbeiders geëerd  met name met parades. Voor de meeste Amerikanen markeert deze dag het einde van de zomervakantie en het begin van het nieuwe schooljaar.

Columbus Day
Columbus Dag valt op de tweede maandag van oktober en herdenkt 12 oktober 1492, toen de Italiaanse navigator Christopher Columbus in de Nieuwe Wereld arriveerde. De feestdag werd in 1937 ingesteld  door President Franklin D. Roosevelt.

Veterans Day
Veteranen Dag wordt gevierd op 11 november.  Deze feestdag heette eerst officieel 'Armistice Day' (wapenstilstand dag) om de Amerikanen die in de Eerste Wereld Oorlog hadden gevochten te eren. Nu gaat het om alle veteranen van alle oorlogen waar de VS in hebben gevochten. Veteranen clubs organiseren parades en de President plaatst een krans op de 'Tomb of the Unknowns' op Arlington National Cemetery in Virginia, een veteranen begraafplaats.

Thanksgiving Day
Dankdag wordt gevierd op de vierde donderdag van november. In de herfst van 1621, hielden de Pelgrims een drie-daags feest ter ere van hun overvloedige oogst. De meesten zien dit feest als het eerste Thanksgiving feest in de VS. 'Thanksgiving' werd een nationale traditie en er wordt bijna altijd eten geserveerd dat op de eerste Thanksgiving ook opgediend werd: rosbief, cranberry saus, aardappels en pompoentaart.

Christmas Day
Kerst wordt gevierd op 25 december. Het is een Christelijke feestdag die de geboorte van het Christus kind markeert. Huizen en tuinen worden met lichtjes behangen, er worden kerstbomen versierd, cadeautjes gegeven, en kerstkaarten verstuurd. Het is ook een traditie voor niet-Christelijke Amerikanen geworden.

Er zijn natuurlijk ook officieuze feestdagen, zoals St. Patrick's Day en Valentijn's dag, maar daarover in een andere post meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates