woensdag 2 oktober 2013

Grappen, grollen, gieren: HumorEnige tijd geleden spraken mijn collega’s en ik over het verschil tussen Nederlands en Amerikaans humor. Zij (Nederlanders) vroegen mij (Amerikaanse) wat ik dacht dat het verschil is tussen de humor van deze twee landen.

De Flodders
Wat mij is opgevallen in de nu 27 jaren die ik in Nederland verblijf, is dat Nederlandse humor vaak plat is en mensen maken elkaar graag belachelijk. Lichaamsdelen en –geluiden, seksuele geaardheid en behoeften, de onderkant van de maatschappij (denk Tokkies en Flodder), dit zijn vaak de thema’s van Nederlandse grappen. Veel woordspelingen, en de laatste jaren ook veel over immigranten en aanpassingsmoeilijkheden. Veel grappen worden ook gemaakt waarin naar bekende maar vervlogen tradities wordt verwezen, zoals de klomp.

Ik ervaar de Nederlandse taal als bijzonders geschikt voor woordspellen omdat zo veel woorden verschillende betekenissen of dubbele bodem hebben. Nederlandse cabaretiers doen hiermee hun voordeel, zijn van top niveau en pakken vooral maatschappelijke en politieke kwesties en ontwikkelingen aan.

Cabaretier Theo Maassen

Cabaretier Youp van 't Hek


Amerikaanse humor ervaar ik als eenvoudiger. Die gaat vaak over alledaagse situaties vanuit een komische hoek, soms met een sterk gevoel voor het absurde. Dit wordt ‘observational humor’ genoemd. Je kunt je vaak identificeren met de personages en leeft met hen mee, en herken jezelf in hen. Dit merk je vooral met TV series zoals ‘That 70’s Show’, ‘Simpsons’, ‘South Park’,

Thema’s zijn allerlei situaties in de thuissfeer, overgewicht, gebrek aan topografische kennis, het (niet)functioneren van de regering en elkaars politieke partijen belachelijk maken, en de verschillende etnische achtergronden. Maakte men vroeger grappen over de verschillen tussen de blanken en de zwarten, maken de zwarten nu vooral grappen over zichzelf. Vele grappen hebben ook te maken met de Indianen als oorspronkelijke volk in de VS (en de blanke als immigrant) en als wijze volk dat op een goede manier cohabiteert met de natuur, terwijl de blanke alleen denkt aan geld en het bezit van land. In Amerikaanse humor speelt overdrijving vaak een belangrijk middel om de mop te maken.

Al zijn de meningen verdeeld over de oorsprong van Amerikaanse humor, men gaat ervan uit dat de ‘yankee’ de eerste publieke komische figuur is geweest waar men als volk grappen over maakte.

Toen ik op zoek ging naar bronnen voor deze artikel kwam ik een enorme hoeveelheid informatie en literatuur tegen. Er zijn heuse studies gedaan over humor, en vooral ook over humor in de literatuur (denk bijvoorbeeld Mark Twain), film en televisie.

De ‘American Humor Studies Association’, bijvoorbeeld, werd in 1975 opgezet om de wetenschap van alle aspecten en periodes te bevorderen. Hier is een schat aan informatie te vinden.

The Onion’ is een online tijdschrift, bekend om de satirisch geschreven artikelen waarin je veel fictie leest maar daardoor een ander kijk op de realiteit krijgt.

Heb je goede mop voor ons, plaats die in de reacties!

Bronnen:
http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/overdrijving_voert_boventoon_in_humor_vs_1_345797
http://en.wikipedia.org/wiki/American_humor

Nederlandse schoen en water humor in een

Een komische kijk op Nederlandse traditie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates