woensdag 2 oktober 2013

De Regering Stilleggen?Misschien heb je gehoord dat de Amerikaanse regering werd ‘stilgelegd’. Zoiets is voor ons in Nederland bijna ondenkbaar, en vele Amerikanen hebben ook moeite om zich met het idee te verzoenen. Wat houdt zoiets überhaupt in?

Het financiële jaar van de Amerikaanse regering begint op 1 oktober en eindigt op 30 september. Politici van de Huis van Afgevaardigden en de Senaat, de twee onderdelen van het Congres, moeten een begroting goedkeuren, of een tijdelijke begroting als ze met de voorgestelde begroting niet mee eens zijn.

Omdat er geen overeenstemming over de begroting of een tijdelijke begroting is bereikt, kunnen de medewerkers van delen van de regering die als niet essentieel worden geacht, niet betaald worden. Deze delen zijn dan of deels gesloten of geheel gesloten. De ‘shutdown’ is dus vanaf middernacht in de nacht van 30 september op 1 oktober van kracht.

Waarom is er geen overeenstemming bereikt? Onder andere lijkt Obamacare een grote spelbreker.

Op het eerste gezicht lijkt Obamacare een geweldig initiatief. Maar als met zo veel dingen, zitten er veel haken en ogen aan en waar de Republikeinen zich vooral druk om maken is hoe betaalbaar deze zorg is. De Democraten zeggen dat het zichzelf betaalt en de Republikeinen houden vol dat het de staatsschuld enorm omhoog zal duwen.

Hier is het tweede belangrijke deel van de onenigheid. Voor de staatsschuld is er een plafond van $16.7 triljoen; de staat mag niet meer lenen. Als dit plafond is bereikt, wat half oktober verwacht wordt, heeft de regering niet meer genoeg geld om te functioneren. Als deze plafond wordt bereikt is het maar de vraag wat de regering gaat doen. Een algeheel ‘shutdown’ is mogelijk maar waarschijnlijker is dat de regering dagelijks belasting inkomsten zal gebruiken om de rekeningen te betalen die het kan.

Het zijn twee verschillende problemen maar omdat de Republikeinen geen vertrouwen hebben in de betaalbaarheid van Obamacare, worden ze in de debatten en gedachten van de politici vermengd. Voor beide problemen, moet er een oplossing komen waar overeenstemming is. Er speelt wel meer maar dit zijn de twee aspecten waarvan wij het meest horen.

Voor de 1 miljoen ‘niet-essentiële’ medewerkers die mogelijk door de ‘shutdown’ worden getroffen is het hard nieuws: ze hebben opeens onbetaald vakantie en weten niet hoe lang het zal duren voordat ze weer aan het werk kunnen. Dit kan grote consequenties hebben voor bijvoorbeeld het betalen van de vaste lasten en de winkelomzet. Als de ‘shutdown’ lang duurt, kan dit een groot effect hebben op de economie en op de beurs en in het vertrouwen in de economie.

In totaal zijn er al 17 stilleggingen geweest. De meeste zijn kort van duur, 1-3 dagen. De laatste keer was onder President Clinton, en duurde in totaal 21 dagen, van 16 december 1995 – 5 januari 1996.

 Welk invloed heeft de stillegging van de regering? Uitgaven noodzakelijk voor de nationale en openbare veiligheid, en voor programma’s zoals de ziekteverzekering voor ouderen en armen en de AOW blijven intact. Maar burger medewerkers die bijvoorbeeld formulieren verwerken en medewerkers van parken en musea, krijgen onbetaald verlof. hierdoor zijn de parken en musea dicht en bijvoorbeeld websites niet toegankelijk.


Voor een overzicht (Engels) van het effect zie het artikel 'What's Closed? What's Open?'

Smithsonian Air & Space Museum

Bronnen:
http://www.theguardian.com/world/2013/sep/30/us-shutdown-explainer-non-americans
http://www.usatoday.com/story/news/politics/2013/09/29/questions-and-answers-about-the-shutdown/2888419/
http://www.businessinsider.com/what-will-happen-if-government-shuts-2013-9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates