zaterdag 28 september 2013

Museum Zwaanendael in Delaware

Zwaanendael Museum, Delaware
In het Zwaanendael Museum in Lewes, Delaware vind je tentoonstellingen over de martieme-, militaire- en sociale geschiedenis van het gebied. Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op het stadhuis in Hoorn en is bedoeld ter ere van de eerste Europese nederzetting door Nederlanders in 1631.

In 1631 arriveerde een groep van 28 kolonisten onder leiding van David Pietersz de Vries in Blommaert's Kill, later Hoerenkil genoemd (en nu Lewes Creek).  Deze eerste bewoners van Swanendael kwamen de Atlantische oceaan over in het schip 'de Walvis'. 

De kolonisten bouwden een omheining van houten palen, een slaapzaal en kookhuis met de bedoeling een walvisvaardersbasis te creƫren. De nederzetting was echter geen lang leven beschoren. Na slechts een jaar werd de kolonie overvallen door de inheemse bevolking, de Cinconicin indianen die de boel kort en klein sloegen, in verband met een cultureel misverstand.

De Vries vroeg een indiaan wat er was gebeurd en schreef er het volgende over in zijn dagboek:
'Toen liet hij ons de plek zien waar wij een paal hadden neergezet met daarop een tinnen plaatje waar de wapenen van Holland op geschilderd waren. Een van hun 'chiefs' had deze eraf gehaald om er tabakspijpen van te maken, zich niet bewust dat hij iets verkeerd deed. Degenen die de leiding hadden over het huis deden zo moeilijk dat de indianen uiteindelijk de 'chief' doodden en een teken van zijn dood aan onze leiders gaven. Deze zeiden op hun beurt dat ze liever hadden gehad dat zij dit niet gedaan hadden omdat ze de 'chief' al hadden verteld dat hij dit niet meer mocht doen. De indianen gingen weg, maar de vrienden van de vermoorde 'chief' zwoeren wraak en vielen aan.'
Hoewel de kolonie slechts een jaar bestond, werd het gebied van de lagere Delaware Valley toch weer opnieuw bezet door Nederlanders. In 1655, zo'n vierentwintig jaar later, probeerden ze weer voet aan land te krijgen. De South River, en het Lewes gebied, werd een bloeiend Nederlands koloniaal gebied. In 1663 kwam daar een Mennonieten kolonie bij onder leiding van Pieter Cornelisen Plockhoy.

Uiteindelijk vielen de kolonies in Engelse handen. Veel Nederlanders bleven er echter wonen, en hadden daarom nog altijd politieke, sociale en economische invloed in de nieuwe Engelse kolonie.

Je kunt het museum op het volgende adres vinden: Zwaanendael Museum, 102 Kings Highway (Kings Highway at Savannah Road), Lewes, DE 19958.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates