zaterdag 28 september 2013

Naar de bioscoop? Popcorn hoort erbij!


De geur van vers gepofte popcorn walmt je al tegemoet zodra je de bioscoop inloopt. Waarom is popcorn nu zo'n typische snack voor bij de film?

Popcorn bestaat al lang: de indianen aten de gepofte maiskorrels al eeuwen en toen de pioniers arriveerden, deelden ze het 'recept'. Mais was, net als tabak en aardappels, een gewas dat de Europeanen nog nooit eerder hadden gezien of gegeten.

In 1900 verschenen de eerste bioscopen, de zogeheten 'nickelodeons'. Je kon hier de 'stomme' films kijken voor een 'nickel' (5 cent) en deze werden begeleid door een piano of orgel. Er was echter nog geen eten of drinken te krijgen.

In de jaren '20 en '30 werden deze kleine bioscoopjes omgebouwd naar een meer luxe Europees model met marmeren gangen en kristallen kroonluchters. Ook hier mochten er nog geen rommelige en storende snacks gegeten worden, maar bezoekers smokkelden wel hun eigen snoepgoed mee naar binnen.


Zo aten ze 'Babe Ruths' (niet vernoemd naar de honkbal speler, maar naar de dochter van president Grover Cleveland), Milk Duds, Raisinets en de klassieke rode dropstengels Red Vines, die toen nog Classic Raspberry Vines heetten.

Toen de Grote Depressie toesloeg, moesten bioscoopeigenaren manieren verzinnen om hun tent financieel draaiende te houden. Toen pas begon de verkoop van snacks, wat tegenwoordig nog altijd de voornaamste inkomstenbron voor een bioscoop is.

Het meest populair bleek echter niet het snoepgoed maar de popcorn die de bezoekers met emmers tegelijk naar binnen werkten. Mais was voor een lage prijs in te kopen, de popcorn was goedkoop te maken (de eerste popcornmachine was al in 1885 uitgevonden door Charles Cretors uit Chicago), en de korrels waren makkelijk op te slaan omdat het lang houdbaar was en het in ongepofte vorm weinig plaats innam.

De prijs van een emmertje popcorn is overigens wel zo'n 600% duurder geworden ten opzichte van de jaren '30 en andere snacks zoals nacho's met kaassaus en hotdogs winnen langzaam maar zeker terrein op de typische bioscoopsnack.

bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates