woensdag 2 oktober 2013

De Politieke Erfenis van Tom Clancy

Tom Clancy 1947 - 2013
Tom Clancy, de schrijver van onder andere 'techno thrillers', is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij werd door literaire critici afgedaan als een pulp-fictie schrijver, maar van zijn boeken gingen er wel wereldwijd miljoenen over de toonbank.

Veel van zijn boeken bevatten een flinke dosis technische informatie over bijvoorbeeld militaire operaties en hij was erg geliefd bij mannelijke lezers. Ook zijn de films gebaseerd op zijn boeken stuk voor stuk kaskrakers: echte actiethrillers als 'Clear and Present Danger', 'The Hunt for Red October' en 'Patriot Games'. Daarnaast ontwikkelde hij computergames in samenwerking met Red Storm Entertainment.

Voorspelling 9/11?

Zijn belangrijkste bijdrage aan de Amerikaanse cultuur is echter zijn vooruitziende geest die de manier waarop de terroristen op 9/11 hun aanval pleegden al had bedacht. Zijn debuutroman Debt of Honor (Ereschuld) ging over een zelfmoordterrorist die een Boeing 747 liet neerstorten op het Capitool in Washington, D.C.

Zijn invloed werd opeens heel groot omdat in het uiteindelijke rapport over de aanvallen stond dat de verbeelding van de overheid had gefaald omdat ze de mogelijkheden die Osama bin Laden en zijn al-Qaeda terroristen groep hadden niet hadden voorzien. 'We liet ons tijdens de loop van de hoorzittingen vaak inspireren door schrijvers met een grote verbeelding, zoals Tom Clancy, die ons aanmoedigden om buiten het kader te denken,' aldus de voorzitter van de commissie Lee Hamilton.

Clancy zei later in een interview dat hij weinig vertrouwen had dat de Amerikaanse overheid ooit hun vijanden te slim af zouden kunnen zijn. 'Ik zie weinig verbeelding in de overheid, behalve misschien als het om nieuwe methoden van belastingheffing gaat,' zei hij.

Jack Ryan


Clancy is als schrijver het meest bekend om de boekenserie met Jack Ryan in de hoofdrol: een C.I.A. agent die uiteindelijk president van Amerika wordt. Vier boeken zijn al verfilmd en de vijfde, Jack Ryan: Shadow Recruit met acteur Chris Pine, komt dit jaar rond kerst uit.

Politiek

Clancy's politieke visie kan het best omschreven worden als conservatief en Rambo-achtig: de schuld voor Amerikaans militair falen ligt bij de intellectuelen en de media. Amerika zou beter af zijn als de stoere knapen het voor het zeggen hebben. Dit gedachtegoed zit overigens diep in het Amerikaanse cultuur geworteld.

Via zijn karakter Jack Ryan beschreef hij al vroeg de ideeën van de idealistische 'Tea Party' partij. Als president heeft Ryan namelijk lak aan politici; hij wil echte werkers in de overheid hebben, mensen die van aanpakken weten. Dokters, monteurs, politieagenten. Hij wil dat boeren echt voedsel produceren op echte boerderijen en dat mensen weten hoe het is om de hypotheek te betalen, kinderen op te voeden en over hun toekomst na te denken.

Fictie

De Tea Party is in werkelijkheid overigens wel iet anders gebleken: de advocaat Ted Cruz heeft toch echt politieke ambities en gynaecoloog Ron Paul vertegenwoordigt niet alle Amerikaanse vrouwen. Maar Clancy kon het wel ons heel mooi voorspiegelen. Hij was namelijk overtuigd dat alle mensen eigenlijk onzelfzuchtig wilden handelen en altijd het juiste zouden doen: niet voor zichzelf vechten, maar voor elkaar. En dat is vooralsnog fictie gebleken, dat overigens nog steeds geweldig verkoopt.

bron
bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates