maandag 21 januari 2013

Martin Luther King Day
"Martin Luther King Day" is een federale feestdag dat iedere derde maandag in januari gevierd wordt. Het eert het leven en de prestaties van Martin Luther King Jr., een invloedrijke Amerikaanse burgerrechtenactivist.  Hij is meest bekend om zijn campagnes om rassenscheiding in het openbaar vervoer te beĆ«indigen en streed voor rassengelijkheid in de Verenigde Staten.

Wat doen mensen op deze dag?

Martin Luther King Day is een relatief nieuwe feestdag, daarom zijn er weinig tradities. Het wordt gezien als een dag om gelijke rechten voor alle Amerikanen te promoten, ongeacht zijn of haar afkomst  Sommige educatieve instellingen gebruiken de dag om hun leerlingen iets bij te brengen over het werk van Martin Luther King en zijn strijd tegen rassenscheiding en racisme. De laatste tijd spoort de overheid Amerikanen aan om op deze dag vrijwilligerswerk te doen bij burgerinitiatieven.

Martin Luther King Day is een federale feestdag maar is bekend onder verschillende namen in verschillende staten. Niet-essentiĆ«le overheidsinstanties en gebouwen zijn gesloten, net als vele bedrijven. Sommige scholen en universiteiten sluiten terwijl andere juist op deze dag hun leerlingen onderwijzen over het leven en het werk van Martin Luther King.

Kleine bedrijven, zoals supermarkten en restaurants, blijven over het algemeen open, maar een groeiend aantal kiezen er toch voor om op deze dag te sluiten. Sommigen compenseren deze dag door open te blijven op Washington's verjaardag.  Het openbaar vervoer rijdt vaak met een aangepaste dienstregeling.

Achtergrond

Martin Luther King was een belangrijke burgerrechtenactivist. Hij was de leider van een beweging die een einde wilde maken aan rassenscheiding in de USA. Zijn meest bekende toespraak, "I Have A Dream", ("Ik Heb Een Droom") hield hij op de trap van het Lincoln Memorial (de President die slavernij afschafte) naar aanleiding van de One Million Man March. Hij was een voorstander van geweldloos protest en was de jongste man die ooit de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Hij werd in 1968 vermoord.

Vlak nadat Martin Luther King overleed, werd een campagne gestart om van zijn verjaardag een feestdag te maken. Na ondersteuning van muzikant Stevie Wonder met zijn single "Happy Birthday" en een petitie met zes miljoen handtekeningen werd in 1983 deze dag opgenomen in de wet. "Martin Luther King Day" werd voor het eerst gevierd in 1986, hoewel het tot 2000 zou duren voordat alle staten de feestdag officieel zouden vieren.Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates