maandag 29 oktober 2012

'Sandy' wordt catastrofe... misschienDe grote storm komt er aan. Op maandagavond of dinsdagochtend (Amerikaanse tijd) zal de storm aan land komen.

Tientallen miljoenen Amerikanen zetten zich schrap tegen de huilende winden, de stortregens, en de stormvloeden, die volgens de autoriteiten een verwoesting teweeg kunnen gaan brengen die men nog niet eerder heeft meegemaakt. Het wordt al een historische storm genoemd omdat het een orkaan is, verpakt in een noordoosterstorm.
Zo kan een stormvloed het water zo'n 4 meter hoger stuwen dan het normale peil, en dat niet alleen in het beoogde pad van Sandy, maar ook ver daarbuiten. Langs de hele oostkust zijn bewoners van laagelegen gebieden dringend verzocht te evacueren. Gouverneur van New Jersey, Chris Christie zei: 'Don't be stupid, get out!' (Wees niet dom, maak dat je wegkomt!)

Zo'n 60 miljoen Amerikanen kunnen last krijgen van 'Sandy', volgens The National Grid,  dat miljoenen huishoudens van stroom voorziet. Ze waarschuwen mensen om zaklampen en voorraden in te slaan.

Evenementen rondom de President's campagnes zijn 8 dagen voor de verkiezing in ieder geval afgezegd of gewijzigd. Vluchten zijn afgelast. Het openbaar vervoer is stilgelegd, bij overstromingen kunnen bijvoorbeeld de metrotunnels onder water lopen. Er zijn veel scholen gesloten, en de effecten beurzen zijn ook dicht.

De geschatte schade ligt op het moment rond de 2,5 tot 3 miljard dollar en daarbij is nog geen rekening gehouden met overstromingen.

Het kan erg slecht zijn, of totale verwoesting. De tijd zal het leren.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates