dinsdag 30 oktober 2012

Het Filmschip de HMS Bounty Gezonken


Orkaan Sandy heeft een bekend slachtoffer gemaakt; de mega storm heeft het schip de HMS Bounty gezonken voor de kust van North Carolina. Het gaat om een replica van de originele HMS Bounty.

Maandagmorgen, 29 oktober hebben twee Amerikaanse kustwacht helicopters 14 bemanningsleden van de 16-koppige bemanning gered.
 In 1789, speelde de originele HMS Bounty een belangrijke rol in een van de meest beroemde verhalen uit de zeevaartgeschiedenis. De kleine drie-master was door de Britse marine op een bevoorradingsmissie naar de Stille Oceaan gestuurd. De bemanning en de strenge kapitein William Bligh leefden op gespannen voet met elkaar, wat uiteindelijk leidde tot een muiterij onder leiding van bemanningslid Fletcher Christian. Bligh en zijn getrouwen mochten in een boot vertrekken en kwamen na een spannende reis veilig aan in Nederlands handen zijnde havenstad Kupang.
Christian en zijn volgelingen kwamen terecht op Pitcairn Island waar ze de Bounty verbrandden. Pas een halve eeuw later werd hun enclave ontdekt en bleek er slechts een muiter nog in leven te zijn.

Het schip dat maandag zonk was een replica van de originele Bounty dat was gebouwd voor de film 'Mutiny on the Bounty' uit 1962 met Marlon Brando in de rol van Christian. De originele bouwplannen waren gebruikt voor de bouw van het schip, dat echter wel een derde groter was gemaakt om voldoende ruimte te bieden aan de camera's en andere apparatuur.


Door de jaren heen heeft het dienst gedaan in een aantal 'zeil' films, zoals bijvoorbeeld in 'Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest' waar het te zien was als de 'Edinburgh Trader'.

Tracie Simonin, directeur van HMS Bounty Organisatie zei dat het schip uit Connecticut vertrokken was en op weg was naar Florida, en al die tijd in contact was gebleven met het National Hurricane Center toen het de storm tegenkwam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates