zondag 21 oktober 2012

Past The Great Gatsby in een modern jasje?


Het boek van F. Scott Fitzgerald The Great Gatsby (De Grote Gatsby) is al meerdere malen verfilmd en nu komt er een nieuwe versie aan met Leonardo DiCaprio in de titelrol.

De film is geregiseerd door Baz Luhrmann, die bekend staat om het sterk moderniseren van oude verhalen (Romeo + Juliet en Moulin Rouge).

Sommige Fitzgerald fans voelen de bui al hangen: de film is in 3D, in Australie gefilmd terwijl het zich afspeelt op Long Island, NY, en in de trailer wordt de muziek van Kanye West gebruikt. Actrice Adelaide Clemens verzekerde fans dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. "De jaren '20 waren een wilde, uitzinnige, energieke  tijd. Ik vind dat hij (Luhrmann) het verhaal gepakt heeft en het er mee doordrenkt heeft," aldus Adelaide.

Klik verder voor trailer.Zie hieronder de engelstalige trailer met muziek van Kanye West. Er gaan geruchten dat Lady Gaga en Prince ook een muzikale bijdrage aan de film zullen leveren.De Grote Gatsby (Engelstalige titel: The Great Gatsby) is een roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald. Het boek verscheen op 10 april 1925, en het verhaal speelt zich af op Long Island en in New York City tijdens de zomer van 1922. Dit is de periode van de roaring twenties en de drooglegging. Voor het Nederlands taalgebied wordt het boek sinds 1985 door verschillende uitgeverijen uitgebracht. Susan Janssen verzorgde hiervoor de vertaling.

Hoewel binnen een jaar na uitgave van het boek een toneelstuk op Broadway verscheen en er een Hollywood-film van werd gemaakt, werd de roman vergeten tijdens de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Daarna volgden heruitgaven in 1945 en 1953, en al snel werd het boek door een grote groep mensen gelezen; het wordt vaak betiteld als de Great American Novel.

Het boek is vertaald in verschillende talen en in landen over de hele wereld wordt De Grote Gatsby opgenomen in de standaardliteratuur van middelbare scholen en universiteiten.

Het boek staat op de tweede plaats in een lijst van de 100 beste Engelse romans van de twintigste eeuw.

Bron: The Great Gatsby (Wikipedia)

Bron: IMDb Site

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates