zondag 28 oktober 2012

1960's Americana: Banana BreadDe geur van banana bread is een van die herinneringen die tot ver in mijn verleden terug reikt. Het is een van de vele ‘sweet breads’ die in de VS populair zijn. Voor een Nederlander lijken ‘sweet breads’ meer op cake wat je bij de koffie serveert, en dat is absoluut een heerlijke combinatie. In de VS worden ze ook voor het ontbijt gegeten of bij maaltijdsoepen en diners.

Het verhaal is dat er tijdens de Grote Depressie van de 1930’s een huisvrouw extra geld wilde verdienen en een paar oude bananen had liggen. Voilá, banana bread werd geboren.

En dat is meteen het geheim voor succes. Je moet oude bananen gebruiken, het liefst die waarvan je denkt, die moeten met een noodgang in de container. Een vriendin van mij koopt bananen en zet ze weg in de kelderkast.  Op een gegeven moment denk ze eraan en zijn ze perfect. Ze bakt ook ongelofelijk lekkere banana bread.

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd banana bread echt populair en blijft iets wat Amerikaanse harten sneller doet kloppen.

Recept na de break!


 

Je kunt verschillende dingen aan toevoegen zoals walnoten. In het volgende recept, die ik van Chef John heb overgenomen (zie de link naar zijn blog), voegt hij ook een beetje chocolade toe. Dit is echt een toprecept. Link: http://foodwishes.blogspot.nl/2012/01/banana-bread-thats-okay-to-make-early.html

De VS is groot en heeft een achtergrond waarbij mensen van heel veel landen bij elkaar zijn gaan wonen. Daardoor is er niet alleen een Amerikaanse keuken, maar ook ontelbare streek recepten. De blog van Chef John staat vol recepten van typisch Amerikaanse recepten met een moderne of aparte draai. Hij combineert de kennis en technieken van een klassiek kookopleiding met een goed gevoel voor humor.

Ingrediënten:
3 bananen
250 gr. bloem
1 tl. zout
1 ½ tl. bakpoeder
120 gr. boter (haal op tijd uit de koelkast zodat de boter zacht wordt)
2 eieren
200 gr. suiker
1 pakje vanille suiker
1 el. melk
120 gr. walnoten, gehakt (optie)
50 gr. pure chocolade, gehakt in stukken (optie)

Bereiding voor een cake blik:
De oven voorverwarmen op 170°C. De cake blik goed invetten.
Je hebt twee kommen en een soepkom nodig. In een soepkom druk je de bananen fijn tot een brij. In de kleinere kom meng je de bloem, zout, bakpoeder en vanille suiker met een garde.
In de grotere kom meng je de boter en suiker luchtig. De bananen toevoegen en dan de eieren een voor een toevoegen. De melk toevoegen en mengen tot glad. De walnoten en chocolade toevoegen.  Als laatste de bloemmengsel toevoegen maar zo kort mogelijk; alleen tot de bloem is geïntegreerd in het deeg.
Het deeg in de cakeblik doen en zachtjes schudden om de luchtbellen eruit te halen.
Bak 1 uur en 10 minuten. Je weet dat het gaar is als een saté prikker schoon uitkomt.
De banana bread moet even 10 minuten nog in de pan rusten en dan kan je die op een rooster zetten om af te koelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates