woensdag 20 februari 2013

Bioscoopbezoeker "Lincoln" Zorgt Voor Officieel Einde Slavernij in Mississippi



Slavernij is nu officieel afgeschaft in Mississippi, dankzij het onderzoek van een nieuwsgierige bioscoopbezoeker en zijn bezorgde collega.

Na het zien van Stephen Spielberg’s Oscar-genomineerde film, "Lincoln", bleef Ranjan Batra met een vraag zitten: wat gebeurde er nadat de staten hadden ingestemd met de ratificatie?

Hij deed wat onderzoek met behulp van de website usconstitution.net. Het Congres stemde in met het 13e amendement in januari 1864, en gaf de regeling door aan de staten ter ratificatie.

Er waren echter staten die de regeling afwezen, waaronder Kentucky, Delaware, New Jersey, en Mississippi. In de volgende maanden en jaren, pasten de staten toch de regeling toe, ook degenen die het in eerste instantie hadden afgewezen. New Jersey in 1866, Delaware in 1901, en Kentucky in 1976.

Batra kon echter geen datum vinden wanneer Mississippi de regeling toepaste. Hij vond wel een 'asterisk' met een notitie waarop stond dat Mississippi het amendement in 1995 geratificeerd had, maar omdat de staat nooit officieel de US archivaris had geïnformeerd over de beslissing, is de regeling nooit officieel ingetreden.

De volgende dag informeerde Batra zijn collega Ken Sullivan, die toen het Nationaal Archief belde. En wat bleek? Mississippi had nog altijd niet officieel het amendement erkend. Later dat weekend nam Sullivan zijn vrouw mee naar de bioscoop om Lincoln te zien en met tranen in zijn ogen gaf hij, samen met de bezoekers, een staande ovatie toen de film afgelopen was.

"Ik voelde me erg verbonden met de geschiedenis " vertelde Sullivan en besefte dat hij alles in het werk moest stellen om het 13e Amendement officieel erkend te krijgen in zijn thuisstaat.

Sullivan belde met het kantoor van de Staatssecretaris Delbert Hosemann, die toestemde om de juiste papieren in te sturen. Hosemann stuurde het 'Office of the Federal Register' een kopie van de 1995 resolutie van de Senaat, welke door zowel het Senaat als het Huis van Afgevaardigden van Mississippi werd aangenomen op 30 januari. Op 7 februari werd de resolutie opgetekend en het amendement ontving eindelijk de laatste toestemming.

"Nu is het officieel vastgelegd," zei Sullivan. "Bij de staat Mississippi staat geen asteriks meer."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates