vrijdag 1 februari 2013

American Pancakes: o zo gezellig!Zelfs als je pannenkoeken niet lust geniet bijna iedereen van de geur en sfeer in huis als ze worden gebakken. En op een of ander manier is de combinatie bloem, eieren en melk terug te vinden in heel veel landen. Denk aan de luchtige met fruit gevulde ‘Kaiserschmarren’ van Oostenrijk, ‘Eierpfannkuchen’ van Duitsland, de dunne ‘Crépes’ van Frankrijk en hartige ‘Blinis’ van Rusland.

"Grand Slam" ontbijt
Ook in de VS eten mensen graag pannenkuchen: ‘pancakes’ of ‘flapjacks’. Net als in Nederland zijn er pannenkuchen restaurants, al is het aanbod behoorlijk anders. Zie hier een voorbeeld menu.

In de VS worden pancakes meestal voor het ontbijt gegeten. Dit stamt nog uit de tijd dat men heel vroeg opstond, zwaar lichamelijk werk uitvoerde en de calorieën nodig had. Tegenwoordig worden ze vaker in het weekend thuis of in een restaurant als brunch  genoten. Sommige mensen kopen kleinere kant-en-klaar pannenkoeken uit de diepvries en ‘bakken’ ze in de toaster om als ontbijt te eten.

pannenkoeken met worstjes
Amerikaanse pancakes zijn kleiner, dikker en luchtiger dan Nederlandse. Ze worden in een stapel van 3-4 stuks gegeten, gesmeerd met boter met ahornsiroop overheen. Meestal eten men gebakken bacon of kleine ontbijt saucijsjes samen met de 'pancakes'. Dit is de basis maar er zijn talloze variaties.

Pancakes kunnen met melk of karnemelk gemaakt worden. Bakpoeder of gist wordt er aan toegevoegd zodat ze licht rijzen. Er worden verschillende soorten bloem gebruikt, zoals tarwe en boekweit. Door alle verschillende achtergronden, worden variaties aan de bekende Europese pannenkoeken ook gemaakt.

Hier volgt een basisrecept, met links naar twee ander recepten.

Ingrediënten: voor 12 pancakes
200 gr. bloem
3 tl. bakpoeder
1 tl. zout
1 EL. suiker
3 EL. boter, smelten
1 ei
300 ml. melk

Bereiding:
Doe de bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Met een garde meng dit goed door elkaar. Met de garde voeg de boter, ei en melk toe tot gecombineerd. Je moet dit niet te lang mengen, alleen tot de bloem is opgenomen in het deeg. Laat 5 minuten staan.

blaasjes
Warm een koekenpan voor. De pan moet niet té warm zijn of de pancakes zullen aanbranden voordat ze gaar zijn. De temperatuur moet tussen warm en heet in. Doe per pannenkoek een klein beetje boter en een ruime juslepel vol deeg in de pan. Je kunt in een middelgrote pan 3 tegelijk bakken. Bak 2-3 minuten, tot blaasjes vormen aan de kanten en in het midden van elk pannenkoek (zie foto). Draai ze dan om en bak nog 1-2 minuten.

Laat ons weten hoe jij ze graag eten!

‘Buttermilk pancakes’: je kunt de ‘baking soda’ weglaten en zelfrijzend bloem gebruiken i.p.v. gewone bloem.

‘Blueberry pancakes’ (met bosbessen): Je kunt de ‘baking soda’ weglaten en zelfrijzend bloem gebruiken i.p.v. gewone bloem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates