maandag 10 december 2012

Veramerikanisering van de arbeidsmarkt


In Nederland wil de PvdA af van de schijnconstructie voor flex-werkers. Ze willen dat werkgevers niet langer de CAO kunnen omzeilen door personeel via andere bedrijven in te huren. Een regel die zeer kostenbesparend kan werken. Dit wordt door kamerlid Mariƫtte Hamer genoemd als de 'veramerikanisering van de arbeidsmarkt'.

Hamer doelt hiermee op de manier waarop grote bedrijven in de Verenigde Staten alle mogelijkheden aangrijpen om personeel zo goedkoop mogelijk in dienst te nemen. Walmart is hier een schrijnend voorbeeld van.

In de VS hoeven bedrijven die meer dan 50 personen personeel in dienst hebben, in de toekomst geen ziektenkostenverzekering te betalen voor mensen die minder dan 24 uur per week werken. Walmart's uurloon is al geen vetpot, maar aangezien de bedrijfsleiders de roosters maken (geen CAO), kunnen ze er voor zorgen dat bijna niemand meer boven de 24 werkuren uitkomt. Het bespaart Walmart een hoop geld, maar kost de Amerikaanse belastingbetaler uiteindelijk des te meer.

Ze geven Obama met zijn Obamacare de schuld van alle ellende, maar Walmart, Amerika's grootste goedkope superstore, staat al een tijd bekend als een slechte werkgever. Veel mensen roepen op tot een boycot en op 'Black Friday' waren er verschillende protesten. Maar een gemiddelde Amerikaan houdt wel van een deal, dus het zal nog wel even duren voor deze gigant moet zwichten voor de eisen.

Walmart is overigens niet het enige bedrijf dat deze regels weet te omzeilen, restaurants ketens als Papa John's pizza, Red Lobster en The Olive Garden gaven ook al aan maatregelen te nemen en uren te schrappen. Inmiddels zijn de laatste twee alsnog op hun beslissing teruggekomen onder druk van de publieke opinie.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates