dinsdag 25 december 2012

Kerstdiner in Amerika: variatie, heel veel variatieVeel gezinnen dienen de traditionele kalkoen en toebehoren op en in veel gezinnen is er weinig verschil met het Thanksgiving diner. Toch is de Kerst voor veel Amerikanen minder formeel dan Thanksgiving, en dat zie je ook in de Kerstdiners. 

Belangrijke gerechten zijn de kalkoen of ham, witte broodjes die met boter worden gegeten, aardappel puree, groenten (3-5 verschillende, bv. ‘candied carrots’, ‘creamed onions’, ‘creamed corn’ en ‘green bean casserole’). 

Candied Carrots
Veel gezinnen eten ook zoete aardappels, soms als ovengerecht met spekjes. Ook 'macaroni & cheese' is een geliefd Kerst bijgerecht. Voor het dessert zijn er de 'pies': appel, pompoen en 'mince'. Soms eten mensen brownies, cake, taart, of id. als dessert. Warme chocolade melk en 'egg nog' (mix van eieren, room, melk, suiker en brandy) worden graag gedronken. Zie onderaan een video voor het recept voor ‘egg nog’ van Laura Vitale.

Egg Nog
Zowel de kalkoen als de ham zijn groot en met bot. De dagen na Kerst eet men sandwiches en eenpansgerechten gemaakt van de resten van het vlees. Als laatste kookt men soep van de vleesresten en het bot. Erwtensoep van de ham en groente soep met kalkoen vlees van de kalkoen.

Terwijl het traditionele veel Engelse invloeden kent, wordt het Kerstdiner deels beïnvloed door de afkomst van mensen. Veel inwoners van de VS stammen af van mensen die vanuit andere delen van de wereld naar de VS immigreerden. Ook dit is van invloed op wat men met de Kerst eet.

Fruit Cake
De invloed van Engeland op het Kerstdiner zie je bv. in de machtige ‘fruit cake’. Veel families van Italiaanse afkomst eten nog steeds op Kerstavond zeven visgerechten en lasagne of andere pasta gerecht op Kerstdag. In de Midwest wonen veel mensen met Scandinavische voorouders. Dit zie je ook terug in de Kerst gerechten.

Posole
Het klimaat en de lokale producten zijn ook van invloed op wat men eet. In de Southeast wordt corn bread met het diner gegeten en eet men vaker ham dan kalkoen, terwijl in de Southwest de Mexicaanse invloeden te proven zijn in ‘posole’, ‘tamales’, ‘empanaditas’ en ‘bisochitos’. 

Empanaditas
In California zie je avocados, artichokes, tameles en vis taco's. 

Veel variatie dus, maar het is allemaal wel lekker!
Het eggnog recept op YouTube:


                                       
                                  Tot slot: wij wensen iedereen VROLIJK KERSTFEEST! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates