maandag 31 december 2012

De enigste echte Nederlandse Windmolen in de VS


De Zwaan is de enigste authentieke en werkende Nederlandse windmolen in de Verenigde Staten.  Je kunt hem vinden in Windmill Island Municipal Park in het plaatsje Holland, Michigan.

De Zwaan werd gebouwd in Krommenie in 1761. In 1889 verhuisde de molen naar Vinkel  (NB) en werd daar gereconstrueerd.

Toen de Holland-bewoners Willard Wichers en Carter Brown in de jaren zestig zochten naar een manier om de Nederlandse afkomst van hun plaats te eren, begonnen ze aan het project om een Nederlandse windmolen naar Amerika te verhuizen. Er was echter een probleem: veel van de monumentale molens waren in de Tweede Wereld Oorlog behoorlijk beschadigd geraakt. Dit had als gevolg dat de Nederlandse overheid het verkopen van Nederlandse windmolens naar het buitenland in de ban deed.
De Zwaan - Holland, Michigan

Wichers en zijn groep kregen bij wijze van uitzondering de zwaar beschadigde molen die de Zwaan heette. De Zwaan bevond zich toch nog wel in het midden van een controverse omdat drie plaatselijke organisaties er niet uit konden komen wat de toekomst van de molen moest zijn. Uiteindelijk verkocht de Nederlandse overheid de molen voor $2800 aan de mannen van Holland. Dit was de laatste windmolen die ooit Nederland verliet.

In oktober 1964 arriveerde De Zwaan aan boord van de Prins Willem van Oranje en werd ontscheept in de Muskegon haven waarna het met een vrachtwagen vervoerd werd naar Windmill Island in Holland. Het duurde ongeveer 6 maanden om de molen weer op te bouwen en werd in 1968 officieel in gebruik genomen. Het is nu nog altijd te bezichtigen van eind april tot begin oktober.

Als de wind goed staat (15 tot 20 mijl per uur uit het westen) dan kan je De Zwaan's wieken met een diameter van 24 meter zien draaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates