zaterdag 17 november 2012

Original Tollhouse Chocolate Chip Cookies
Wie aan de VS en eten denkt, denkt al gauw aan chocolate chip cookies en brownies. Een recept voor brownies met verschillende variaties volgt een andere keer maar nu het recept voor de heerlijk geurende koekjes met bijzonder structuur.

Het verhaal achter deze koekjes is leuk. Zo veel recepten zijn het gevolg van onverwacht bezoek, een ontbrekend ingrediënt of van een of andere verassing tijdens het bakken.

Verschillende verhalen zijn in omloop over het ontstaan maar alle verhalen hebben met Ruth Wakefield te maken. Hier volgt het verhaal waar ik mee opgegroeid ben en die het meest waarschijnlijk lijkt.

In de 30er jaren beheerden Kenneth en Ruth Wakefield een restaurant en herberg in de staat Massachusetts, genaamd de ‘Toll House Inn’. Ruth was bekend voor het bakken van heerlijke desserts waarvoor mensen van ver op afkwamen. Op een dag was ze koekjes aan het bakken en voegde stukjes chocolade toe, waarvan zij verwachtte dat die zou smelten. Haar verassing was groot toen de chocolade niet smolt, maar in vaste stukjes bleef. Echter, de chocolade kreeg een smeuïge structuur die iets bijzonders maakte van het simpele koekjes recept. Een nieuwe, bijzondere lekkernij ontstond.

Klik verder voor het recept:Ingrediënten:

275 gr. bloem
1 tl. bakpoeder
1 tl. zout
225 gr. boter
150 gr. suiker
150 gr. donkere bruine suiker
1 zakje vanille suiker
2 grote of 3 middelgrote eieren
250 gr. pure chocolade in kleine stukken of chocolade chips, als je die kunt vinden
125 gr. gehakte noten (bv. walnoten of pinda’s) (optie)

Bereiding:

Warm de oven voor op 190°C. Een hete lucht oven kan iets zachter, op 180°C.
Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar in een kleine kom met een garde.
In een grote kom meng de boter, suiker, bruine suiker en vanille suiker tot licht en smeuïg.
Voeg de eieren een voor een toe en meng goed.
Daarna de bloem, bakpoeder en zout toevoegen in drie verschillende toevoegingen maar niet te lang kloppen, alleen tot de bloem is opgenomen in het deeg.
Roer de chocolade stukjes en eventueel de noten erdoor.
Met twee eetlepels plaats de koekjes op een bakblik, wat je niet hoeft in te vetten. Je moet wel voldoende ruimte laten tussen de koekjes omdat ze iets verspreiden door de warmte  tijdens het bakken. De koekjes 9 - 11 min. bakken.
Na het bakken, laat de koekjes heel even rusten alvorens van het blik te halen en op een rooster te laten koelen. Als je ze te snel van het bakblik wilt halen, vallen ze in stukjes omdat ze nog zacht zijn.

Je kunt het deeg ook in een gevette vorm verdelen en als een cake bakken. Ik gebruik een vorm van 23 x 30 cm. Het deeg moet ongeveer 30 min. bakken of tot een saté prikker schoon uitkomt. Houd er rekening mee dat als je er in prikt, je soms in een stuk chocola prikt en dan is de prikker toch niet helemaal schoon. Het gaat erom dat je geen deeg maar eventueel kruimels of chocolade op de prikker ziet. Laat volledig afkoelen en snijd ze in kleine stukken. Je kunt ze eventueel met wat poeder suiker strooien. Ze zijn ook lekker als toetje met een bolletje vanille ijs, chocolage siroop en/of slagroom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates