maandag 10 juni 2013

Sandwiches: Iconisch Amerikaans, Eigenlijk Brits
Voor mij als Amerikaanse is de ‘sandwich’ een van de meest typisch Amerikaanse maaltijden. Een sandwich is niet gewoon twee snee brood met een plak kas of ham; het is een smaak belevenis.

Al lijkt het de laatste jaren alsof Nederland meer belangstelling voor de sandwich krijgt, de verscheidenheid van wat er in de VS onder ‘sandwich’ wordt begrepen is veel groter. Daar heeft een sandwich te maken met het soort brood, wat voor eiwit wordt gebruikt, of er rauwe of gekookte groenten worden toegevoegd, de saus die er bij hoort; zelfs de soort kaas maakt of breekt een sandwich. Daarom is het niet alleen voedsel maar iets bijzonders.

Engelse thee en sandwiches
De sandwich is al lang bekend van de Britten, opgediend te vinden tijdens ‘tea’. Er zijn verhalen dat de naam komt van John Montagu, the 4th Earl of Sandwich, die het makkelijk vond zijn vlees tussen twee snee brood te eten zodat zijn vingers niet vet werden. Er is enige discussie of dit was om zijn speelkaarten vetvrij te houden of gewoon zodat hij aan zijn bureau door kon werken. 

In 2006 werd door een uitspraak in een rechtszaal in Boston, Massachussetts in de VS vastgelegd dat een sandwich, om zo te heten, minstens twee snee brood of biscuit moet bevatten. Dit in tegenstelling tot taco’s, burrito’s en quesadilla’s, die vaak door Amerikanen tot de sandwiches gerekend worden, maar dus officieel geen sandwich zijn omdat ze van een enkele tortilla gemaakt zijn.

Een 'ice cream sandwich', een laagje ijs tussen
twee laagjes zacht biscuit.
Zowat elke stad heeft zijn eigen sandwich, en vandaag delen we het recept voor de sandwich van de ‘city of brotherly love’, Philadelphia.

Philly Cheese Steak:
Ingredi├źnten:
1 baguette (of Italiaans brood)
200 gr. rosbief, heel dun gesneden
1 ui en 1 groene paprika, in dunne plakjes gesneden
2 tl. Fijn gesneden knoflook (2 tenen)
200 gr. *Provolone kaas, zout en peper


Bereiding:
Warm een pan of grill goed voor. Voeg olijf olie toe. Voeg de uien en paprika toe, laat ze bakken tot mooi bruin (plm 6 mnuten). Voeg de knoflook, zout en peper toe, en laat ongeveer 30 seconden mee bakken. Het is belangrijk dat de knoflook niet aanbrandt. Haal alles uit de pan en voeg het vlees toe. Houd het vlees in beweging en maak kleinere stukken met een vork en spatel. Na 1-2 minuten, voeg de groenten toe en bak even kort samen. Verdeel in twee porties, maar houd in de pan. Leg de kaas boven de twee porties en laat smelten.

Snij het brood in twee├źn, en snij dan open en hol het een beetje uit. Je kunt het broodje licht bakken of niet. Dan leg je het broodje open over het vlees en kaas, en met gebruik van een spatel of i.d., zorg je ervoor dat alles in het broodje zit.

Tegenwoordig zie je soms dat de sandwich met een gele kaassoort gemaakt wordt, maar deze sandwich is van oorsprong gemaakt met een witte kaas.


*Provolone kaas is een witte kaas gemaakt van volvet koemelk wat minimaal vier maanden rijpt. De smaak is vrij scherp en de kaas smelt heel goed en wordt o.a. gebruikt op pizza en op verschillende sandwiches. Je kunt eventueel Zwitserse kaas of een mengeling van Mozzarella en Zwitserse kaas gebruiken i.p.v. Provolone.Oreo's worden ook ‘sandwich biscuits’ genoemd omdat ze gemaakt zijn van een zacht vulling tussen twee laagjes biscuit.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates