vrijdag 7 juni 2013

Immigratie Dienst en de ESTA


De VS kom je altijd via de immigratiedienst binnen, ongeacht of je een Amerikaans paspoort hebt of niet. Wat is precies de procedure als je als Nederlander of Belg als toerist Amerika binnen wilt komen?*

Toestemming om te reizen
Ten eerste, en ruim voor vertrek (minimaal 72 uur), ben je verplicht een ESTA aanvragen door online een formulier in te vullen. Zonder een goedgekeurde ESTA aanvraag kom je de VS niet in (tenzij je al een visum hebt).

ESTA is een afkorting voor "Electronic System of Travel Authorization". Deze aanvraag vervangt het groene I-94 papieren formulier voor een beperkt aantal landen (met name de Europese Unie, waaronder dus Nederland en België). Dit is echter nog geen toestemming om het land in te mogen reizen, maar een toestemming om toestemming te vragen om het land in te mogen reizen. De uiteindelijke toestemming wordt verleend door een medewerker van de Amerikaanse immigratie dienst dat onderdeel uitmaakt van Homeland Security.

de afdeling die over
immigratiezaken beslist
Let op: Je kunt een ESTA niet invullen als je van plan bent langer dan 3 maanden te blijven, wilt studeren, werken, trouwen met een Amerikaan of als je als verslaggever in Amerika moet zijn. In die gevallen moet je een visum aanvragen. Lees de overige beperkingen goed door op de site! Het staat je overigens vrij om hoe dan ook een visum aan te vragen. Hier zijn wel (hoge) kosten aan verbonden.

Officiële ESTA website
Gebruik voor de aanvraag alleen de officiële website van de Amerikaanse overheid hier (Nederlands). Laat je niet verleiden door websites die aanbieden om de aanvraag voor je te doen. Zij vragen hiervoor een extra bijdrage, maar omdat het formulier erg eenvoudig is en in het Nederlands geschreven, kan je het best zelf doen.

Kosten 
De aanvraag kan alleen via het internet en kost $14 dollar (10 dollar voor de aanvraag, 4 dollar voor administratiekosten). Je kunt de $14 alleen betalen met een creditcard. Dit mag overigens een creditcard van wie dan ook zijn, andere familieleden, vrienden, kennissen of zelfs de buren. Zonder creditcard kan je de ESTA niet betalen, en zonder ESTA kan je de VS niet in.

Vragenlijst
Het is een hele vragenlijst, en lijkt lang, maar je hoeft er maar een deel van in te vullen (gemarkeerd met de rode asterisk).

Het gaat om je voornaam (zoals deze in je paspoort staat) en je achternaam, je geboortedatum, geslacht, het land waar je geboren bent, het land waar je staatsburger bent, het land waar je woont, je paspoortnummer met de geldigheidsdata en het land dat het paspoort heeft uitgegeven.*

In deze informatie mogen geen (type)fouten staan. Staan deze er bij nader inzien wel in, dan moet je een nieuwe aanvraag doen en weer $14 betalen. Slechts enkele punten kunnen kosteloos gewijzigd worden.

Je kunt na de aanvraag de informatie ten alle tijden online bekijken om te zien of deze nog klopt. Als de informatie wijzigt of je paspoort verloopt, dan moet je een nieuwe ESTA invullen, en weer $14 betalen.

De overige vragen zijn een overblijfsel van een aantal jaar geleden toen een ESTA slechts 3 maanden geldig was. Nu is een ESTA maximaal 2 jaar geldig of zolang je paspoort geldig is. Net welke datum eerder komt. Is je paspoort nog 1 jaar geldig, dan is de ESTA ook slechts 1 jaar geldig.
paspoort moet nog minimaal
6 maanden geldig zijn

Let op: je paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn ten tijde van vertrek.

Je moet ook een aantal vragen aanvinken over je gedrag. De vragen lijken wat overdreven, en ook een beetje vreemd (wie geeft nu toe dat ze crimineel zijn?) maar deze verklaring maakt het eenvoudiger voor de immigratie dienst om je het land uit te zetten of arresteren als ze kunnen aantonen dat je hier over gelogen hebt.

Je kan een email adres invullen maar dit is niet verplicht. Doe je het wel dan krijg je tijdig een automatisch bericht dat jouw ESTA verloopt.

Goed- of Afkeuring
Je aanvraag wordt goed- of afgekeurd. Dit zie je vaak meteen na de betaling, maar geen paniek: het kan ook een paar dagen duren! Als de aanvraag wordt afgekeurd dan moet je een visum aanvragen. Je betaalt na afkeuring alleen $4 administratie kosten, en niet de $10 dollar aan de ESTA.

Vertrek
Je hoeft geen kopie van de aanvraag mee te nemen, maar het is wel handig als je er voor de zekerheid eentje uitprint en meeneemt. Maar eigenlijk verloopt vanaf de aanvraag alles elektronisch via je paspoort.

In deel 2 lees je over hoe het er op het vliegveld aan toe gaat.
* Disclaimer: Deze informatie is bekend ten tijde van publicatie, maar deze informatie kan gewijzigd worden. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze uitleg of informatie die in deze publicatie staan. The Culture Connection is bij deze gevrijwaard van type-, spel- en andere fouten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates