woensdag 13 februari 2013

Valentijn: hartjes, roze en chocola!


Cake lollies
Al is het verhaal van Valentijn heel oud, van de tijd van de Romeinen, zijn het de Amerikanen die er een grote feest van gemaakt hebben. Was dit eerst met zelfgemaakte kaartjes en lekkernijen, is het steeds commerciëler geworden, en de cadeaus groter en duurder geworden. De laatste 10-15 jaar wordt deze dag ook steeds meer in Nederland gevierd, en wordt net zoals in de VS steeds commerciëler.

Daarom is het juist heel leuk om iets aan je geliefde te geven wat je zelf gebakken hebt.
Van oudsher worden hartjes, chocolade en de kleuren roze en rood geassocieerd met Valentijnsdag. Vandaag bakken we cupcakes.

Basis recept voor 12 cupcakes:

Ingrediënten:150 gr. bloem
1 snufje zout
½ tl. bakpoeder
70 gr. boter, in stukjes
160 ml. Melk
200 gr. suiker
2 eieren
1 eigeel
1 zakje vanille suiker

Bereiding:
Warm de oven voor, 175°C.
Met een garde, meng de bloem, bakpoeder, vanille suiker en zout in een kom.
Warm de boter en melk in een pannetje tot de boter gesmolten is.
In een grote kom, meng de suiker, eieren en het eigeel  tot het iets dikker is en lichter van kleur. Voeg de bloem langzaam toe maar meng alleen tot de bloem is opgenomen in het deeg. Als je te lang mengt, worden de cupcakes zwaar. Daarna voeg de boter/melk toe en meng wederom alleen tot opgenomen in het deeg.
Verdeel het deeg over 12 cupcake papiertjes en bak 20 minuten. Laat 10 minuten afkoelen en dan zet de cupcakes op een rek om helemaal af te koelen. Als ze afgekoeld zijn, kunnen ze versierd worden met glazuur en wat je anders wilt gebruiken.
Je kunt de cupcakes versieren met chocolade glazuur of 3 EL van de bloem vervangen met cacao poeder om chocolade cupcakes te bakken.

Om cupcakes te bakken in de vorm van een hart, vul je de cupcake papiertjes zoals altijd, en dan leg je een glasknikker aan de buitenkant van het papiertje, tussen het papiertje en de bakvorm in.
Kijk hier hoe je het moet doen.


Je kunt ook een propje aluminium folie gebruiken i.p.v. knikkers.

Het vullen van de kuipjes voor de cupcakes kan rommelig zijn. Een goede tip is om een ijslepel te gebruiken, zoals in de vrouw in de video doet.

Cupcakes met hart verassing: dit recept komt van Yoyomax12. Zij is Canadese en post vele leuke video’s op You Tube. Het leuke is dat zij de recepten test terwijl ze de video opneemt, waardoor ze veel nuttige tips geeft omdat niet alles lukt zoals verwacht. Voor het volgende recept moet je het deeg maken, een deel met rood kleuren zoals in de video. Het rode deeg bak je als een platte cake en de rest van het deeg voor de cupcakes. Zie de video voor de verassing en veel plezier!

Met de resten van het roze deeg heeft Yoyomax12 ‘Cake Pops’ gemaakt. Zie de volgende video:


Je kunt jouw Valentijn natuurlijk verassen met een speciale maaltijd; de volgende keer besteden we hier aandacht aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates