donderdag 24 januari 2013

Meatloaf: een beetje gehaktbal, een beetje brood



Wat een bord stamppot boerenkool is voor de Nederlander, is een bord met meatloaf, aardappel puree, doperwten en eventueel jus voor de doorsnee Amerikaan. Het is bekend, vertrouwd en elke kok heeft zo zijn of haar eigen recept.

In principe zijn de ingrediënten zo ongeveer dezelfde als in de Nederlandse gehaktbal. Hier volgt een basisrecept:

Ingrediënten:
traditionele meatloaf maaltijd
600 gr. gehakt (ik gebruik zelf rundergehakt maar je kunt ook halfom, kalfs- of zelfs kippengehakt gebruiken)
1 ei
1 ui, klein gehakt
175 ml. melk (sommige recepten gebruiken 3 EL. Ketchup i.p.v. melk)
75 gr. droge broodkruim of paneermeel
1 ½ tl. zout
½ tl. zwarte of witte peper

Bereiding:

Warm de oven voor op 175°C. Vet alvast een cake vorm in.

Meng het ei en de melk in een kleine kom.

Meng dan, in een grotere kom, alle ingrediënten samen.

Het is vooral belangrijk om niet te lang te mengen omdat de gehaktbrood niet meer licht en mals wordt na het bakken. Veel chefs mengen met een vork i.p.v. met hun handen maar het kan ook met de handen. Let alleen op dat je niet té enthousiast wordt en het vlees te veel behandeld.

Bak 60 minuten.

Mealoaf wordt traditioneel met aardappel puree, doperwten (of doperwten met wortels) en eventueel jus geserveerd, maar rijst of gekookte aardappelen zijn ook lekker. Groentes zoals bloemkool, broccoli of een gemengde salade zijn ook lekker i.p.v. doperwten.

Variaties:
Er zijn heel veel variaties op het recept. Je kunt bv. sambal of fijn gesneden rode peper aan toevoegen voor een lekker pittig smaak.

Je kunt ook bv. rode of groene paprika of andere groentes aan toevoegen (zie de video van Foodwishes).
Meatloaf met ei

Je kunt gekookte eieren toevoegen. Eerst de eieren koken en schillen. De helft van het vlees in de bakvorm verdelen, dan de eieren erop leggen en daarna de rest van het vlees verdelen.

Ook lekker is het toevoegen van een sausje. De saus kan onderin de bakvorm komen of bovenop. Als die bovenop de meatloaf komt, wordt de saus ook smaakvoller; onderin blijft de saus smeuïger.

Saus: meng de volgende ingrediënten goed door elkaar: 25 gr. bruine suiker, 25 ml. mosterd en 75 gr. ketchup.

Sommige mensen voegen een zakje franse uien soep aan het vlees en mengen dit goed door.

Overgebleven meatloaf is heel lekker, in dunne plakken gesneden, op brood of een broodje, eventueel met tomaten saus of ketchup.

Recept van Foodwishes

Recept van Allrecipes

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Blogger templates