dinsdag 9 juli 2013

World War Z: kan de Amerikaan het wel overleven?



De film World War Z met Brad Pitt is inmiddels te zien in de bioscoop, maar wij kijken graag even naar de achtergrond van deze zombie invasie film.

World War Z is oorspronkelijk een boek uit 2006 van Max Brooks dat uitkwam tijdens het Bush tijdperk. Het bevat een nogal pijnlijke politieke boodschap: de Amerikaanse faalt om hun burgers te beschermen als er een grote ramp plaatsvindt; andere landen zijn beter voorbereid. Amerikaanse beleidsmakers verbloemen de werkelijkheid en verkiezen de politiek boven de bevolking (it's an election year!). Domme rivaliteit en individualisme krijgen voorrang op overleven. De media blaast de hele boel buiten proporties op en de bevolking houdt vast aan hun oppervlakkige leven tot het te laat is.

Orkaan Katrina

Max Brooks werd ongetwijfeld geïnspireerd door de erbarmelijk toestand rondom de ramp van Orkaan Katrina in 2005 toen een aarzelende Amerikaanse overheid de bevolking van Louisiana niet tijdig bijstond. Waarschuwingen werden in de wind geslagen, belangrijke rapporten werden genegeerd, profiteurs sloegen hun slag, en de bevolking onderschatte de omvang van de ramp tot het water hen aan de lippen stond. Brooks schetst in het boek WWZ een scenario waar de Verenigde Staten tijdens de invasie dus faalt en waarin andere landen het een stuk beter doen.

Het is een oer-Amerikaans principe: vechten voor je eigen haard en je onafhankelijkheid. Problemen los je zelf op, en je laat mondjes maat (maar liever helemaal niet) de overheid zaken regelen. Brooks haalt in zijn boek dan ook scherp uit naar dit individualisme door te laten zien hoe andere landen (al dan niet succesvol) het probleem van de zombie invasie proberen af te slaan: door samen te werken.

Anarchie

Socioloog en historicus Alexis de Tocqueville (1805 - 1859) schreef er al eens over: de verafgoding van het individu gaat ten koste van de maatschappij en dit gedrag zal Amerika ooit de kop gaan kosten. Een democratie zal vervallen in anarchie omdat iedereen alleen aan zichzelf denkt en niemand boven zich duldt. In Europa (en in andere delen van de wereld) werkt dit van oudsher andersom. Vanuit onze hiërarchische cultuur hebben we ook geleerd: 'eendracht maakt macht' en 'samen staan we sterk'.

Het is juist deze saamhorigheid, het samenwerken aan een oplossing, dat in World War Z wordt gezien als de redding. Want als de problemen zo groot zijn, kan een enkel individu er nooit alleen tegenop.

Verwaterde Film

Brad Pitt die een miljoen dollar bood voor de rechten van het boek en de politieke boodschap wilde behouden, zei onlangs in een interview dat de film uiteindelijk is aangepast en de sterke politieke boodschap afgevlakt moest worden omdat anders de vaart eruit lag. Het is uiteindelijk een echte Amerikaanse actie film die z'n investering moet opbrengen, met spectaculaire effecten en niet teveel preken. Een vervolg is -- hoe kan het ook anders -- al onderweg.

De promotie van de film is wel heel internationaal aangepakt: WWZ is met recht een wereldoorlog.

Moskou
London
Parijs
Barcelona
Berlijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates