zondag 3 februari 2013
Groundhog Day: Folklore op z'n Amerikaans
Groundhog Day (te vertalen als bosmarmottendag) is een feestdag die in de Verenigde Staten en Canada elk jaar op 2 februari wordt gevierd.
Op deze dag zou de bosmarmot (Engels: groundhog) volgens folklore ontwaken uit zijn winterslaap en zich buiten zijn hol wagen. Volgens de traditie zou de bosmarmot het einde van de winter kunnen voorspellen op grond van zijn eigen schaduw. Als de bosmarmot op Groundhog Day zijn eigen schaduw ziet, zal hij terugkeren naar zijn hol en zal de winter nog zes weken duren. Mocht hij zijn schaduw niet zien en niet terugkeren naar zijn hol, is het einde van de winter nabij.
Dit jaar heeft de Groundhog zijn schaduw niet gezien, en is niet teruggegaan naar zijn hol. Dus de lente is begonnen!
Achtergrond
In veel plaatsjes wordt Groundhog Day gevierd met festivals waar mensen heenkomen om de bosmarmot te zien ontwaken. In onder andere Pennsylvania wordt Groundhog Day gevierd met zogenaamde fersommlinge; sociale evenementen waarbij eten wordt geserveerd, toespraken worden gehouden, en spellen worden georganiseerd. De grootste viering van Groundhog Day vindt plaats in Punxsutawney, waar regelmatig tot 40.000 mensen op afkomen. De Groundhog Day-viering hier verkreeg wereldwijde bekendheid dankzij de film Groundhog Day uit 1993.
Oorsprong
De viering van Groundhog Day begon in de 18e eeuw in centraal- en zuid-Pennsylvania. De traditie vindt mogelijk zijn oorsprong in een Europese weerspreuk waarin een das of beer de lengte van de winter voorspelt in plaats van een bosmarmot. De viering vertoont ook gelijkenissen met het middeleeuwse katholieke Maria-Lichtmis en het Keltische Imbolc.
Tegenwoordig valt in veel Westerse landen op het noordelijk halfrond de eerste dag van de lente op 20 of 21 maart, bijna 7 weken na Groundhog Day. Op de oude juliaanse kalender vindt de lente-equinox echter plaats op 16 maart, precies zes weken na Groundhog Day, de tijd dat volgens het volksgeloof de winter nog duurt als de bosmarmot zijn hol weer ingaat.
In populaire cultuur
De feestdag kreeg ook buiten Noord-Amerika meer bekendheid dankzij de komische film Groundhog Day (1993), waarin acteur Bill Murray elke dag exact opnieuw beleeft, uitgerekend de feestdag waar hij de grootste hekel aan heeft: "Groundhog Day". Dankzij het succes van deze film wordt "Groundhog Day" ook wel eens gebruikt om een situatie voor te stellen waar elke dag een herhaling van de vorige lijkt.
Recept!
Groundhog Day: kent geen tradities maar toch kan je wat klaarmaken.
Voor zover ons bekend zijn er geen specifieke eettradities met Groundhog Day. En toch kan men veel lol hebben met zo een dag. Bv. door grappig versierde koekjes of cupcakes naar school of werk mee te nemen.
Men associeert in ieder geval noten (vooral walnoten en pecannoten) en chocolade met deze dag, dus het worden hoe dan ook lekkere zoete snack ideeën om van te smullen. Hier volgen twee links om je creatief te stemmen.
Voor ‘groundhog cookies’ volg de volgende link. Bak koekjes in de vorm die je in de foto’s ziet, rond van achteren en licht spits van voren. Dompel de achterkant in een bad van gesmolten melkchocolade en besprenkelen met pure chocoladehagelslag Met een tandenstoker maak je de ogen, neus en eventueel een mond van de gesmolten melk chocolade.
Bak chocolade cupcakes en versier ze zoals je in de foto’s in de blog ziet.
Je kunt ook op Google afbeeldingen zoeken (‘groundhog cupcakes’ ) voor heel veel cupcake versierideeën.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten