Zelfs als je pannenkoeken niet lust geniet bijna iedereen van de geur en sfeer in huis als ze worden gebakken. En op een of ander manier is de combinatie bloem, eieren en melk terug te vinden in heel veel landen. Denk aan de luchtige met fruit gevulde ‘Kaiserschmarren’ van Oostenrijk, ‘Eierpfannkuchen’ van Duitsland, de dunne ‘Crépes’ van Frankrijk en hartige ‘Blinis’ van Rusland.
"Grand Slam" ontbijt |
In de VS worden pancakes meestal voor het ontbijt gegeten. Dit stamt nog uit de tijd dat men heel vroeg opstond, zwaar lichamelijk werk uitvoerde en de calorieën nodig had. Tegenwoordig worden ze vaker in het weekend thuis of in een restaurant als brunch genoten. Sommige mensen kopen kleinere kant-en-klaar pannenkoeken uit de diepvries en ‘bakken’ ze in de toaster om als ontbijt te eten.
pannenkoeken met worstjes |
Pancakes kunnen met melk of karnemelk gemaakt worden. Bakpoeder of gist wordt er aan toegevoegd zodat ze licht rijzen. Er worden verschillende soorten bloem gebruikt, zoals tarwe en boekweit. Door alle verschillende achtergronden, worden variaties aan de bekende Europese pannenkoeken ook gemaakt.
Hier volgt een basisrecept, met links naar twee ander recepten.
Ingrediënten: voor 12 pancakes
200 gr. bloem
3 tl. bakpoeder
1 tl. zout
1 EL. suiker
3 EL. boter, smelten
1 ei
300 ml. melk
Bereiding:
Doe de bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Met een garde meng dit goed door elkaar. Met de garde voeg de boter, ei en melk toe tot gecombineerd. Je moet dit niet te lang mengen, alleen tot de bloem is opgenomen in het deeg. Laat 5 minuten staan.
blaasjes |
Laat ons weten hoe jij ze graag eten!
‘Buttermilk pancakes’: je kunt de ‘baking soda’ weglaten en zelfrijzend bloem gebruiken i.p.v. gewone bloem.
‘Blueberry pancakes’ (met bosbessen): Je kunt de ‘baking soda’ weglaten en zelfrijzend bloem gebruiken i.p.v. gewone bloem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten