Jaarlijks viert
men in de VS Thanksgiving Day op de vierde donderdag van november. Thanksgiving
Day is een van de favoriete feestdagen. Omdat die op donderdag wordt gevierd,
kunnen veel mensen vrijdag ook vrij nemen wat een lang weekend geeft om met
gezin, familie en vrienden te zijn. Het loont zich dan de moeite om de voor
Nederlandse lange afstanden te reizen om samen met familie te zijn waardoor het
een familie feest is bij uitstek.
Kort gezegd wordt
met Thanksgiving gevierd dat een deel van de Pelgrims de eerste barre winter
overleefde en dat zij door de hulp van de lokale Indianen leerden hoe zij voor
zichzelf in die nieuwe omgeving konden zorgen. Interessant detail is dat die
dag ook heel veel Amerikaanse football wordt gekeken.
Voor een Cranberry brood recept, klik verder...
Voor een Cranberry brood recept, klik verder...
De inwoners van
de VS komen van vele verschillende culturele achtergronden. Er zijn ook grote
verschillen in klimaat en gewassen. Daardoor is er een basis voor het
Thanksgiving Dinner maar vele variaties daarop. Hier een foto van een
traditionele Thanksgiving diner:
Bij voorbeeld, in
het noordoosten van de VS eet men een stuffing wat is gemaakt van brood.
Brood wordt gemend met kruiden, uien, bouillon en soms andere ingrediënten en
dan in de kalkoen gepropt. Door de sappen van de kalkoen krijgt de stuffing een lekkere smaak. Overigens wordt ook met dezelfde mengsel dressing gemaakt,
wat in een aparte vorm in de oven wordt meegebakken. Zoete broden zoals pumpkin bread of cranberry bread worden bij het diner gegeten en als toetje, apple pie en pumpkin pie met slagroom of vanille ijs.
In het zuiden van
de VS eten sommige families stuffing of dressing gemaakt van corn bread en
worden vaker zoete aardappelen en biscuits gegeten bij de maaltijd. Voor het
dessert komt vaker pecan pie op tafel.
In de VS wonen
veel mensen van Italiaanse afkomst, en een deel van die families eten nog
steeds 7 vis gerechten op Kerstavond. En zo leven er veel meer tradities die
mensen vanuit hun thuisland hebben meegenomen en van generatie op generatie
overgaan.
Hier volgt een
recept voor cranberry bread. Verse cranberry’s zijn nu ook in de winter in de
Nederlandse supermarkten verkrijgbaar en gedroogde cranberry’s gedurende het
hele jaar. In Nederland zouden wij dit eerder als cake eten bij een bakje
koffie of thee. Het is zoet maar door de licht zure smaak van de cranberry’s,
is het lekker fris.
Laat je ons weten
of je deze Cranberry Bread lekker vindt?
Ingrediënten:
250 gr. bloem
150 gr. suiker
½ tl. zout
1 tl. bakpoeder
100 gr. cranberry’s,
gehakt (je kunt gedroogde gebruiken maar
verse zijn veel lekkerder!)
60 gr. walnoten,
gehakt (optie)
1 ei
30 ml. Zonnebloem
olie
175 ml.
sinaasappelsap
1 el. rasp van
een sinaasappel
Bereiding:
Warm de oven voor
op 175°C. Vet een cake vorm in.
Meng de bloem, suiker, zout
en bakpoeder samen in een grote kom. Voeg de cranberry’s en walnoten toe en
meng om die met een laagje bloem te bedekken. Zo zakken die niet naar de bodem
van cake vorm tijdens het bakken.
Meng de ei, het
olie, sap en rasp samen en voeg aan de bloem mengsel toe. Roer niet te lang,
alleen tot de bloem is opgenomen
in het deeg.
Giet het deeg in
de cake vorm en bak 50 minuten. De cake is klaar als een saté prikker schoon
uitkomt.
Laat 10 minuten
in de vorm afkoelen, haal die dan eruit en laat koelen op een rooster. Laat
volledig afkoelen!
Dit recept komt
van de site: www.allrecipes.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten