Er zijn vast
net zo veel verhalen over het ontstaan van brownies als dat er recepten zijn –
heel veel, dus. Het zou best kunnen dat iemand gewoon vergeten was rijsmiddel
aan een cake toe te voegen en voilá, de brownie was geboren. Of dat iemand besloot koekjesdeeg in een vorm te
verdelen i.p.v. koekjes van te maken. Hoe het ook zij, brownies zijn een echte
Amerikaanse uitvinding van ergens begin 20e eeuw.
Het volgende recept is voor fudgy brownies. Snijd ze in kleine
stukken omdat ze nogal machtig zijn. Amerikanen eten die graag zo uit de hand
of als toetje met ijs, karamel of chocolade saus en slagroom.
Ingrediënten:
200 gr.
boter
200 gr.
suiker
2 eieren
1 zakje
vanille suiker
30 gr. cacao
poeder
60 gr. bloem
snufje zout
½ tl.
bakpoeder
120 gr.
walnoten of pinda’s, gehakt (optie)
Bereiding:
Warm de oven
voor op 170°C. Vet een bakvorm (23 x 30 cm) en strooi met bloem.
In een pan
smelt de boter. Haal van het vuur, laat een beetje afkoelen en voeg de suiker,
boter en vanille suiker toe. Roer goed. Voeg de cacao poeder, bloem, zou en
bakpoeder en meng goed tot glad. Roer de noten erdoorheen. Giet in bakvorm en
verdeel.
Bak 35-40 minuten. Als je een saté prikker er in prikt, blijven er kruimels aan vast maar
geen natte deeg. Ze zijn nog niet echt vast. Als ze goed afgekoeld zijn, worden
ze vast.
De
bovenkant:
De
mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft wat je met de bovenkant van de
brownies doet.
Je kunt de
brownies ‘kaal’ eten maar je kunt ook met poeder suiker besprenkelen.
Je kunt ook
90 gr. boter, 30 gr. cacao poeder, 1 zakje vanille suiker en 250 gr. poeder
suiker kloppen tot een
smeuïge massa en over de brownies verdelen als ze iets
afgekoeld zijn maar nog een beetje warm.
Je kunt ook ‘cream cheese frosting’ maken en erover verdelen: meng
90 gr. roomkaas (zoals Philadelphia), 80 gr. boter, 200 gr. poeder suiker, 15
ml. room en 1 zakje vanille suiker en klop tot luchtig, dan over de afgekoelde
brownie verdelen.
Een paar
variaties:
Rocky Road
Brownies: 4 min.
voor het einde van de baktijd verdeel je stukjes spekjes, noten en chocolade
over de bovenkant en laat dit heel nog in de oven totdat de bovenkant begint te
smelten.
Pindakaas Brownies: http://allrecipes.com/Recipe/Peanut-Butter-Brownies-I/Detail.aspx?prop24=RD_RelatedRecipes&scale=12&ismetric=1
Karamel
brownies:
Met de greep
van een houten lepel maak je gaten in de nog warme brownie. Verdeel 250 ml.
karamel saus (voor over ijs) over de bovenkant van de brownie zodat de saus in de gaten valt. Laat
volledig afkoelen. Vlak voor het serveren, maak je slagroom. Je roert een
beetje karamel saus in de slagroom en verdeelt dit over de brownie. Versier met
wat gehakte pinda’s en eventueel een kers.
Mint
brownies: volg de
link voor brownies met een glazuur met de smaak van munt: http://foodwishes.blogspot.nl/2011/12/chocolate-mint-brownies-behold-tree-of.html.
Foodwishes
is een van mijn favoriete sites voor traditionele Amerikaanse eten met een
moderne draai. Chef John is ook grappig en geeft hele goede kooktips.
Welke brownies vind jij
de lekkerste? Laat het ons a.u.b. weten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten