De geur van banana bread is een van die
herinneringen die tot ver in mijn verleden terug reikt. Het is een van de vele
‘sweet breads’ die in de VS populair zijn. Voor een Nederlander lijken ‘sweet
breads’ meer op cake wat je bij de koffie serveert, en dat is absoluut een
heerlijke combinatie. In de VS worden ze ook voor het ontbijt gegeten of bij
maaltijdsoepen en diners.
Het verhaal is
dat er tijdens de Grote Depressie van de 1930’s een huisvrouw extra geld wilde
verdienen en een paar oude bananen had liggen. Voilá, banana bread werd geboren.
En dat is meteen het geheim voor succes. Je moet oude bananen gebruiken, het liefst die waarvan je denkt, die moeten met een noodgang in de container. Een vriendin van mij koopt bananen en zet ze weg in de kelderkast. Op een gegeven moment denk ze eraan en zijn ze perfect. Ze bakt ook ongelofelijk lekkere banana bread.
En dat is meteen het geheim voor succes. Je moet oude bananen gebruiken, het liefst die waarvan je denkt, die moeten met een noodgang in de container. Een vriendin van mij koopt bananen en zet ze weg in de kelderkast. Op een gegeven moment denk ze eraan en zijn ze perfect. Ze bakt ook ongelofelijk lekkere banana bread.
In de jaren
60 van de vorige eeuw werd banana bread
echt populair en blijft iets wat Amerikaanse harten sneller doet kloppen.
Recept na de break!
Recept na de break!
Je kunt
verschillende dingen aan toevoegen zoals walnoten. In het volgende recept, die
ik van Chef John heb overgenomen (zie de link naar zijn blog), voegt hij ook
een beetje chocolade toe. Dit is echt een toprecept. Link: http://foodwishes.blogspot.nl/2012/01/banana-bread-thats-okay-to-make-early.html
De VS is groot en
heeft een achtergrond waarbij mensen van heel veel landen bij elkaar zijn gaan
wonen. Daardoor is er niet alleen een Amerikaanse keuken, maar ook ontelbare
streek recepten. De blog van Chef John staat vol recepten van typisch
Amerikaanse recepten met een moderne of aparte draai. Hij combineert de kennis
en technieken van een klassiek kookopleiding met een goed gevoel voor humor.
Ingrediënten:
3 bananen
250 gr. bloem
1 tl. zout
1 ½ tl. bakpoeder
120 gr. boter
(haal op tijd uit de koelkast zodat de boter zacht wordt)
2 eieren
200 gr. suiker
1 pakje vanille
suiker
1 el. melk
120 gr. walnoten,
gehakt (optie)
50 gr. pure
chocolade, gehakt in stukken (optie)
Bereiding voor
een cake blik:
De oven
voorverwarmen op 170°C. De cake blik goed invetten.
Je hebt twee
kommen en een soepkom nodig. In een soepkom druk je de bananen fijn tot een
brij. In de kleinere kom meng je de bloem, zout, bakpoeder en vanille suiker
met een garde.
In de grotere kom
meng je de boter en suiker luchtig. De bananen toevoegen en dan de eieren een
voor een toevoegen. De melk toevoegen en mengen tot glad. De walnoten en
chocolade toevoegen. Als laatste
de bloemmengsel toevoegen maar zo kort mogelijk; alleen tot de bloem is geïntegreerd
in het deeg.
Het deeg in de
cakeblik doen en zachtjes schudden om de luchtbellen eruit te halen.
Bak 1 uur en 10
minuten. Je weet dat het gaar is als een saté prikker schoon uitkomt.
De banana bread moet even 10 minuten nog in
de pan rusten en dan kan je die op een rooster zetten om af te koelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten