vrijdag 7 juni 2013

Superman: de Ultieme Immigrant



Man of Steel is vanaf 20 juni, 2013 te zien bij ons in de bioscoop. Het is de zoveelste incarnatie van de 70 jaar oude stripheld 'Superman'. Het werd weer hoog tijd, want sinds de laatste Superman film in 2006 zijn de tijden veranderd, en Superman is een van de weinige striphelden die vanaf het allereerste begin al met zijn tijd meegaat.

Toen in 1938 Superman tegen het kwade vocht voor enkel 'truth and justice', werd deze slogan in verband de Tweede Wereld Oorlog al heel snel aangepast tot: 'truth, justice, and the American Way'.

Deze nieuwe versie begint volgens de traditionele canon. Een kind, een buitenaards wezen van een verre planeet, landt op aarde en wordt opgevoed door een boerenechtpaar in Kansas dat er alles aan doet om zijn bijzondere krachten verborgen te houden. Ze noemen hem Clark Kent.

Maar dan vangen we in de trailer een van Man of Steel een glimp op dat er wel degelijk iets veranderd is aan het anders zo zwart/witte moraal van onze superheld. We zien we hoe een jonge Clark Kent, gespeeld door Britse acteur Henry Cavill, een bus vol klasgenoten van de verdrinkingsdood redt. Zijn stiefvader is bang dat hij nu zijn ware gezicht heeft getoond, en een getergde Clark vraagt hem wat hij anders had moeten doen? Hen laten verdrinken? Dan antwoord de man: "Misschien". Het is allemaal niet zo eenvoudig meer. En dit gevoel strookt met de ideeën van de huidige tijd.


De Superman strips zijn in de loop der tijd steeds aangepast om aan te sluiten bij de actualiteit. Zo werd Superman net als veel helden tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet als metafoor voor de strijd tegen Nazi-Duitsland en Japan.

In de jaren 50 en 60 was hij juist een metafoor voor de strijd tegen de dreiging die de Koude Oorlog met zich meebracht. Superman werd het symbool van het gespierde Amerikaanse patriottisme die niks verkeerd kon doen.

Superman 1938
In de jaren 70 werd de wereld een grote brei van verschillende culturen, en daarom gebruikte men acteur Christopher Reed om Superman menselijke trekken te geven, en weer later werd het duidelijk dat hij steeds bereid was zichzelf op te offeren om de mensheid te redden.

In 2006, tijdens de verschillende oorlogen in het Midden-Oosten en een blanke evangelische president in het Witte Huis, speelde Brandon Routh Superman  bijna als een soort Christus figuur. Een wezen dat op aarde is gekomen en de adviezen van zijn echte vader doorgeeft aan de mensheid. Of misschien wel als een Moses, die als wees zijn ware identiteit koste wat het kost verborgen moet houden. De analyses gaan soms heel ver.

In 2013 zal de Superman van 'Man of Steel' ons onze maatschappij van vandaag de dag laten zien: een wereld vol onzekerheden, gekoppeld met het idee dat alles, de politiek, de economie en het milieu, op instorten staat.

Brandon Routh
Een belangrijk punt van discussie is het feit dat Superman technisch gezien geen Amerikaan is omdat hij van een andere planeet komt, en dus een immigrant is. Een immigrant die vecht voor de 'American Dream' en als beschermheer optreedt voor de Amerikaanse manier van leven. Volgens critici heeft zijn eigen immigranten status onder meer bijgedragen aan de ontwikkeling van een grotere tolerantie voor immigranten in Amerika, en het benadrukt het feit dat de meeste Amerikanen zelf van immigranten afstammen.

In mei 2011 besloot DC om Superman openlijk te laten verklaren dat hij geen Amerikaan meer is, iets dat tot veel opschudding leidde onder fans. Dit moest een einde te maken aan het idee dat Superman puur en alleen Amerika vertegenwoordigde, waardoor hij zich eigenlijk niet in internationale conflicten waar Amerika bij betrokken is kon mengen. DC bevestigde echter wel niet te ver te zullen gaan in deze nieuwe richting.

Er wordt vaak gespeculeerd welke superheld het van de ander zou kunnen winnen, maar een ding is duidelijk: Superman wint altijd bij de box-office, omdat hij de eerste echte 'superheld van de wereld' is.

BRON
Wikipedia EN
Wikipedia NL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger templates