Enige tijd geleden was een recept voor blondies beloofd. Blondies zijn een soort koek met een compacte structuur en die met een mes in plakjes wordt gesneden. Blondies hebben de smaak van butterscotch (toffee).
Dit is een
recept van Stephanie Jaworski van ‘The Joy of Baking’. Op haar website www.joyofbaking.com vind je heel veel
typisch Amerikaanse recepten. De ingrediënten zijn ook metrisch aangegeven. Er
zijn ook veel video’s te bekijken met duidelijke uitleg en veel informatie over
technieken, ingrediënten en veel nuttige tips. Stephanie spreekt langzaam en
duidelijk, en doet wat ze vertelt waardoor deze site ook voor Nederlanders
interessant en boeiend kan zijn.
Ingrediënten:
75 gram pecannoten
110 gram boter
130 gram bloem
1/4 tl. zout
½ tl. bakpoeder
1 grote ei
150 gram licht bruine suiker
1 zakje vanille suiker
100 gr. grof gehakte witte chocolade
Bereiding:
Warm de oven voor op 170°C. Vet een 20 x 20 cm bakvorm in. Het kan zijn
dat je vorm iets groter is; in Nederland zijn de bakvormen vaak 23 x 30 cm. In dat geval moet je van alle
ingrediënten de helft meer rekenen.
Bak de pecannoten 8 – 10 minuten lang, tot licht bruin en ze lekker ruiken.
Laat koelen en dan hak ze grof.
In een klein pannetje, smelt de boter. Neem van het vuur en laat afkoelen.
In een kleine kom, roer de bloem, bakpoeder, zout en vanille suiker met een
garde.
Met een handmixer meng het ei en de bruine suiker tot licht en schuimig (2
-3 minuten). Voeg de boter toe. Dan, op lage snelheid, voeg de bloem mengsel
toe en meng tot de bloem is opgenomen. Het is belangrijk dat je niet te lang
roert omdat de gluten zich gaat ontwikkelen en de blondies worden hard en taai.
Voeg de noten en chocolade toe en meng dit erdoorheen.
Verdeel dit in de bakvorm en bak 25 – 30 minuten. De bovenkant van de
blondies is droog en goudbruin. Een prikker komt met een paar vochtige kruimels
uit het midden.
Laat afkoelen voordat je ze in plakjes snijdt.
Je kunt ze 2 -3 dagen in een plastic container bewaren of in de vriezer
voor langere tijd.
Je kunt verschillende variaties maken door bv. pistaches, stukjes pure of melk chocolade,
of gedroogde fruit zoals cranberry’s of kersen, of een fijn geprakte banaan, of
bv. stukjes spekjes aan het deeg toe te voegen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten